12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Meb Yayınları
DERS DIŞI UYGULAMA
Amaç : Dünya ticaretinde önemli bölgesel ticari iş birliği örgütlerinin küresel ekonomideki yerini analiz edebilme.
Kazanım : 12.2.10. Dünya ticaret merkezleri ve ağlarını küresel ekonomideki yerleri açısından analiz eder.
Alan Becerileri : Coğrafi Sorgulama Becerisi, Harita Becerisi
Yöntem-Teknik : Araştırma / İnceleme
Yönerge: Tabloda yer alan soruları cevaplayınız.
Dünya ticaretinde önem arz eden bölgesel ticari iş birliği örgütleri hangileridir?
Cevap : Dünya ticaretinde önem arz eden bölgesel ticari iş birliği örgütlerinden bazıları Avrupa Birliği (AB), Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA), kısmen yerini alan Amerika Birleşik Devletleri-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA), ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN)’dır.
Türkiye’nin söz konusu ticari örgütlerle ilişkileri ne düzeydedir?
Cevap : Türkiye, AB ile gümrük birliği anlaşması çerçevesinde yakın ticari ilişkilere sahipken, diğer bölgesel ticaret örgütleriyle de çeşitli ticaret ve işbirliği anlaşmalarına imza atmıştır ve ilişkilerini geliştirmeye devam etmektedir.
Küresel ticarette önemli bir yere sahip olan bölgesel ticari iş birliği örgütleri, bu örgütlerin faaliyetleri ve Türkiye’nin bu örgütlerle olan ilişkilerine dair bir grafik bilgi ve harita hazırlayarak paylaşımda bulununuz.
Cevap : Bölgesel ticari iş birliği örgütleri, üye ülkeler arasındaki ticareti kolaylaştırmak ve ekonomik entegrasyonu teşvik etmek için gümrük tarifelerini düşürür ve ticaret standartlarını uyumlaştırır. Türkiye, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları yoluyla bu örgütlerle etkileşimde bulunur ve ticaretini genişletmeyi hedefler.
2.8. ARA DEĞERLENDİRME
1. Dünyada küresel yönden önem arz eden ticaret merkezleri hangileridir?
Cevap : Dünya çapında önemli ticaret merkezleri arasında New York, Londra, Singapur, Hong Kong ve Şanghay sayılabilir.
2. Küresel ticaret merkezlerinin ortaya çıkmasında ve uluslararası ticaret ağının belli alanlarda gelişmesinde hangi faktörler etkili olmuştur?
Cevap : Küresel ticaret merkezlerinin gelişmesinde coğrafi konum, altyapı ve teknolojik gelişmeler, hukuki ve ekonomik istikrar gibi faktörler anahtar rol oynar.
3. Değişen sosyoekonomik şartlar göz önüne alındığında gelecekte uluslararası ticaret hacmi ve ağında ne gibi değişiklikler yaşanabilir? Örnek vererek açıklayınız.
Cevap : Değişen sosyoekonomik koşullarla birlikte uluslararası ticaretin daha çok dijital platformlar üzerinden yürütülmesi ve Asya-Pasifik bölgesinin ticaret hacminde daha baskın bir rol alması beklenir.