12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları Meb Yayınları
DERS DIŞI UYGULAMA
Amaç : Tarihî ticaret yollarının Türkiye’nin konumuna etkisini değerlendirebilme.
Kazanım : 12.2.12. Tarihî ticaret yollarını Türkiye’nin konumu açısından değerlendirir.
Alan : Becerileri Harita Becerisi
Yöntem-Teknik : Araştırma / İnceleme
Yönerge: Tabloda yer alan soruları cevaplayınız.
Tarihî ticaret yolları hangileridir?
Cevap : Tarihî ticaret yolları arasında İpek Yolu ve Baharat Yolu gibi önemli güzergahlar yer alır.
Tarihî ticaret yollarının ortaya çıkması ve gelişmesinde hangi faktörler etkili olmuştur?
Cevap : Tarihî ticaret yollarının ortaya çıkmasında coğrafi keşifler, ticaretin küreselleşmesi ve farklı uygarlıklar arasındaki ihtiyaç ve ürün alışverişi etkili olmuştur.
Tarihî ticaret yollarının Anadolu’da kurulan devletlere ekonomik, siyasi ve kültürel yönden ne gibi etkilerde bulunduğuna dair bir grafik bilgi ve harita hazırlayarak paylaşımda bulununuz.
Cevap : Tarihî ticaret yolları, Anadolu’da kurulan devletlerin ekonomik olarak zenginleşmesine katkıda bulunmuş ve çeşitli kültürlerle etkileşim içinde olmalarını sağlayarak siyasi ve kültürel açıdan da gelişmelerine olanak tanımıştır.
2.10. ARA DEĞERLENDİRME
1. İpek ve Baharat yollarının ortaya çıkmasında etkili olan faktörler nelerdir?
Cevap : İpek ve Baharat yollarının ortaya çıkmasında, farklı medeniyetlerin ürettikleri değerli mallara olan talep ve bu malların karşılıklı olarak takas edilmesi gerekliliği etkili olmuştur.
2. İpek ve Baharat yolları dünyadaki hangi bölgelerin jeopolitik öneminin artmasına katkı sağlamıştır? Örnekler vererek açıklayınız.
Cevap : İpek ve Baharat yolları, Asya’dan Avrupa’ya uzanan güzergahlar üzerindeki yerlerin, özellikle Orta Doğu ve Güney Asya gibi bölgelerin jeopolitik öneminin artmasına katkı sağlamıştır.
3. Ticaret yollarının Anadolu’dan geçmesini Anadolu’nun konumuyla ilişkilendirerek açıklayınız.
Cevap : Anadolu, Asya ile Avrupa arasındaki doğal bir köprü görevi görmesi ve kara ile deniz ticaret yollarının kesişme noktasında bulunması nedeniyle tarih boyunca ticaret yolları için stratejik bir öneme sahiptir.