12. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları


12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları Meb Yayınları

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 192 Ara Değerlendirme Cevaplarını Yazımızın Devamından Okuyabilirsiniz.

3.9. ARA DEĞERLENDİRME

AB ülkeleri, Ukrayna-Rusya arasında yaşanan savaş (2022) nedeniyle petrol ve doğal gaz akışının aksama ihtimaline karşı alternatif enerji kaynakları aramaya başladı. Bu kapsamda AB, enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla dünyadaki ispatlanmış petrol ve doğal gaz rezervlerinin yaklaşık yarısını elinde bulunduran Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine yöneldi.

Verilen bilgilerden ve haritadan yararlanarak 1,2 ve 3. soruları cevaplayınız.

1. Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri arasındaki enerji ticaretinin boru hatlarıyla gerçekleşmesi durumunda hangi ülkelerin jeostratejik önemi artacaktır?
Cevap
: Enerji ticaretinin boru hatlarıyla gerçekleşmesi durumunda, bu hatların geçtiği ve bağlantı noktası olarak işlev gören Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerin jeostratejik önemi artacaktır.

2. Jeostratejik önemi artan ülkeler ile AB, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinin siyasi ilişkilerinin seyri hakkında neler söylenebilir? Örneklerle açıklayınız.
Cevap
: Jeostratejik önemi artan ülkeler ve AB arasındaki siyasi ilişkiler, enerji arz güvenliğine ve karşılıklı ekonomik çıkarlara dayalı daha sıkı iş birliklerine ve diplomatik etkileşimlere yol açabilir; örneğin, Türkiye’nin Nabucco Gaz Boru Hattı projesindeki rolü gibi.

3. Orta Doğu ve Orta Asya’daki enerji kaynaklarının deniz yoluyla AB’ye taşınma yoğunluğunun artması durumunda hangi su yollarının jeostratejik önemi daha fazla artacaktır?
Cevap
: Enerji kaynaklarının deniz yoluyla AB’ye taşınma yoğunluğunun artması durumunda, Akdeniz ve Karadeniz gibi su yolları ve Süveyş Kanalı ile Cebelitarık Boğazı gibi stratejik geçiş noktalarının jeostratejik önemi daha fazla artacaktır.

4. Ülkelerin doğal kaynaklar yönünden zengin olması, ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesinde yeterli midir? Açıklayınız.
Cevap
: Doğal kaynaklar yönünden zengin olmak, ekonomik kalkınma için önemli bir avantaj sağlar ancak kalkınma; eğitim, teknoloji, yönetişim ve altyapı gibi diğer faktörlerle desteklenmedikçe yeterli olmayabilir.



Yorum yapın