12. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Erkad Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 61-62 Cevapları


12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 61-62 Cevapları Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 61, 62 2. Ünitemizi Değerlendirelim Cevaplarını Yazımızın Devamından Okuyabilirsiniz.

2. Ünitemizi Değerlendirelim

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Türklerin Müslüman olma süreçlerini açıklayınız.
Cevap : Türklerin Müslüman olma süreci, 8. yüzyılda başlamış ve 10. yüzyıla kadar devam etmiştir. Karluklar, Oğuzlar ve Uygurlar gibi Türk boyları, Abbasiler ve Samaniler gibi Müslüman devletlerle ticaret ve siyasi ilişkiler kurarak İslamiyet ile tanışmışlardır. Ayrıca savaşlar ve fethedilen topraklarda yaşayan Müslümanlarla etkileşim, Türklerin Müslüman olmalarında önemli bir rol oynamıştır.

2. İslamiyet’in yayılmasında ahilik teşkilatının rolünü açıklayınız.
Cevap
: Ahilik teşkilatı, İslamiyet’in Anadolu’da yayılmasında önemli bir rol oynamıştır. Ahilik, esnaf ve zanaatkarlar arasında mesleki ve ahlaki prensipleri benimsemeyi teşvik eden bir kardeşlik teşkilatıdır. Ahilik teşkilatı sayesinde, İslami ahlaki değerler ve sosyal yardımlaşma prensipleri toplumda yaygınlaşmış, bu da İslamiyet’in halk arasında kabulünü kolaylaştırmıştır.

3. İslamiyet, Türkler arasında hangi yollarla yayılmıştır?
Cevap
: İslamiyet, Türkler arasında ticaret yolları, savaşlar, fethedilen Müslüman topraklarındaki etkileşimler ve dini misyonerler aracılığıyla yayılmıştır. Ayrıca, Türk hükümdarları ve elitlerin Müslüman olması, İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasında önemli bir etken olmuştur.

4. Milletimizin İslam anlayışının oluşmasında etkili olan şahsiyetler kimlerdir?
Cevap
: Milletimizin İslam anlayışının oluşmasında etkili olan şahsiyetler arasında Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Mevlana Celaleddin Rumi ve Ahmet Yesevi gibi tasavvuf alimleri ve şairler bulunmaktadır. Bu şahsiyetler, İslamiyet’i halka anlatmış ve tasavvufi öğretileri sayesinde dinin yayılmasına katkı sağlamışlardır.

5. Dinî anlayış ve kültürümüzün oluşmasında Yunus Emre’nin etkisi hakkında kısaca bilgi veriniz.
Cevap
: Yunus Emre, dini anlayış ve kültürümüzün oluşmasında önemli bir şahsiyettir. Eserlerinde sade ve anlaşılır bir dil kullanarak İslami öğretileri halka ulaştırmıştır. Ayrıca, Yunus Emre’nin insan sevgisi, hoşgörü ve tasavvufi düşünceleri Türk halkının İslamiyet’i benimsemesinde ve dinî kültürünün şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır.

B. Aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.

1. (Y) Türkler arasında İslamiyet’i devlet dini olarak kabul eden ilk devlet Selçuklulardır.
2. (D) Türklerin İslamiyet’i tanıması, Müslüman ordularıyla beraber yapılan savaşlar, Müslümanlarla olan ticaret ve erenlerin faaliyetleri sonucunda gerçekleşmiştir.
3. (D) İmam Maturidi’nin Kitâbu’t-Tevhid adlı eseri vardır.
4. (Y) Ebu Hanîfe Selçuklular Dönemi’nde yaşamıştır.
5. (D) Sarı Saltuk, Anadolu’dan Balkanlara kadar uzanan fetihler sırasında başarıları görülen ve çeşitli rivayetlere konu olmuş bir Türk kahramanıdır.

C. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları uygun olan kelimelerle doldurunuz.

Fıkhul-Ekber er-Risâle Cafer es-Sadık Abbasiler Talaş Dandanakan

1. Türklerin Araplarla iyi ilişkiler kurmaya başlaması ve İslam dinine geçişlerinin hızlanması Abbasiler zamanında olmuştur.
2. Türkler Talas Savaşı’ndan sonra İslamiyet’i kabul etmeye başlamışlardır.
3. 702-765 yılları arasında Medine’de yaşayan Cafer es-Sadık İmamiye’nin altıncı, İsmailiyye’nin beşinci imamıdır.
4. Ebu Hanîfe’nin hem akaid hem fıkıh alanıyla ilgili ve öğrencileri tarafından yazılmış Fıkhul-Ekber adında eseri vardır.
5. Er-Risâle Şafii’nin eseridir.( Emeviler ) Maturidi

Ç. Aşağıdaki soruların doğru cevabını işaretleyiniz.

1. Yunus Emre’yie ilgili olarak,
I. İslam dininin Anadolu’da yayılmasında etkili olmuştur.
II. Yazdığı şiirleri Divan adlı eserde toplanmıştır.
III. Ahilik teşkilatının kurucusu olarak kabul edilir.
bilgilerinden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III
Cevap : D

2. (I) Ebu Hanîfe Irak’ta doğmuş, burada İslam inancına ters düşen fırka ve mezheplere karşı İslam’ı müdafaa etmiştir. (II) Ebu Hanîfe küçük yaşlardan itibaren eğitim öğretim hayatına başlamış, Kur’an-ı Kerim’i ezberlemiş; akaid, hadis ve fıkıh öğrenmiş ve fıkıh alanında uzmanlaşmıştır. (III) Kendisi de öğrenciler yetiştiren Ebu Hanîfe’nin derslerinde ortaya bir fıkıh meselesi atılır, isteyen bu meseleyle ilgili görüşünü bildirir, en sonunda da Ebu Hanîfe görüşünü söyleyerek mesele sonuca bağlanırdı. (IV) Ebu Hanîfe fıkhi bir meseleye çözüm bulurken Kur’an-ı Kerim’e, Hz. Peygamberin (s.a.v.) ve sahabilerin sözüne bakmış, icmayı da delil olarak kabul etmiştir. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde Ebu Hanîfe’nin ilmî çalışmalarında kullandığı yöntemden bahsedilmektedir?

A) Yalnız III B) Yalnız IV C) I ve II D) III ve IV E) II, III ve IV
Cevap : D

3. 1207 yılında Belh şehrinde doğmuştur. 1273’te Konya’da vefat etmiştir. Büyük bir ilim ve din bilgini olmuş, vaazlarını verdiği medrese kendisini dinlemeye gelenlerle dolup taşmıştır. Onun hayatında Şems-i Tebrizi önemli bir yere sahiptir. Öleceği günü kavuşma vakti olarak tanımlaması sebebiyle ölüm gününe “şebiarus” (düğün gecesi) denmiş ve ölüm yıl dönümleri bu adla anılagelmiştir. İslam düşüncesinin Anadolu’da yayılmasında etkili olan bu şahsiyet aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hacı Bayrâm-ı Velî
B) Hacı Bektâş-ı Velî
C) Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî
D) Yunus Emre E) Ahi Evran
Cevap : C

4. Ahmet Yesevi hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Kazakistan’da doğmuş ve orada vefat etmiştir.
B) Kelam ilminin önemli temsilcilerinden biridir.
C) En önemli eseri Divan-ı Hikmet’tir.
D) Orta Asya Türkleri arasında İslamiyet’i yaymıştır.
E) Yesevilik tarikatının kurucusudur.
Cevap : B

5. İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasında etkili olan yapılardır. İslam’ın fütuhat devrinde sınır boylarıyla kara ve denizlerin stratejik bölgelerinde bulunan ve içinde gönüllü mücahitleri barındıran yerlerdir. Bu parçada hakkında bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ahilik B) Dergâh C) Fütüvvet D) Ribat E) Tekke
Cevap : D



Yorum yapın