Helal Gıda Sertifikası
Helal sertifikası ehil ve tarafsız bir kurumun, hammaddeleri kontrol etmesi, üretimi denetlemesi, üretim sırasında kabul edilen hammaddelerin kontrol etmesi ve helal gıda sertifikası na uygunluğunu tesbit edip, uygunsa aldığı sertifikadır.
Helal gıda sertifikası üretim şartlarına uygunluğu ile üretim veya satışları yaparak tüm gıdalarda kozmetik, kimya veya İslami şartlara hizmet sunan firmalara verilmektedir. Dünyada ilk helal gıda belgesini yapan Müslümanların yaşamakta olduğu bölgeler de ilk olarak Malezya’da verilmiştir. Helal gıda, üretimden içeriğine doğru tüm bağlantıların İslami şartlaya uygun olup olmadığını bakılır. Denetimler ve kontroller yapıldıktan sonra sertifikalar ancak öyle verilmektedir.
Helal olmayan usullerle elde edilen gıdaların tüketilmesi Müslümanların ibadetini, duasını, sağlığını, ahlakını, bireysel ve toplumsal hayatını ve ahiret hayatını olumsuz yönde etkiler. İslam dini, bir yiyeceğin dinen helal sayılabilmesi için onun meşru yollarla elde edilmesini şart koştuğu gibi, özü ve doğal yapısı itibariyle de helal, temiz, faydalı ve zararsız olmasını şart koşar.
İslam dinine göre ayet ve hadislerde yasaklanmayan, temiz olan ve sağlığa zararlı olmayan her canlı yenebilir.32 Yiyecek ve içecek tercihlerinde haramı gözetmek ve harama yaklaştıran şeylerden de uzak durmak gerekir. Dinen içki içmek haramdır. Ayrıca içki içilen ortamlarda bulunmak uygun görülmemiştir. Unutulmamalıdır ki İslam dininde yasaklar sınırlı iken helallerin kapsamı oldukça geniştir. Haram ve gayrimeşru olarak belirlenen şeyler kişiyi mahrumiyet içerisinde bırakacak bir niteliğe sahip değildir. Aksine her yasağın meşru zeminde bir alternatifi, daha iyisi ve daha temizi gösterilmiştir. Çirkin ve kötü yasaklanmış, iyi ve temiz olan helal kılınmıştır. Öte yandan zaruretler, beklenmedik şartlar, zorlamalar ve hayati tehlikeler karşısında bazı yasakların geçici olarak ve ihtiyaç miktarınca kullanılmasına izin verilmiştir.