10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi kabul edildiği 10 Aralık 1948 tarihinden bu yana her yıl kutlanan bir gündür. İnsan hakları, insanların özgürlükleri, sahip oldukları yaşam koşulları ve sahip olmaları gereken birçok farklı hakkı savunan bir bildiridir.

Her insanın sahip olduğu haklar içerisinde bulunduğu sınırlar, vatandaşı olduğu ülke ve yaşadığı koşullara göre değişmektedir. Bu ayrıntılara bağlı olarak değil, hiçbir ayrım gözetmeksizin, her insanın sahip olduğu haklar da vardır. Bu haklar, din, dil, ırk, cinsiyet, politik görüş veya sosyal statüler çerçevesinde değişim göstermediği gibi oldukça kucaklayıcı haklardır.

Gelin en temel haklarımızı hep birlikte görüp, öğrenelim!

Yaşama Hakkı

Din, dil, ırk, cinsiyet, politik görüş, ulusal köken, mülkiyet veya sosyal statü fark etmeksizin 20. Ve 21.  Yüzyıl dünyasında yaşama atılmış her bireyin yaşama hakkı vardır. Bir bireyin hayatını, dolayısıyla yaşama hakkını elinden alan bireylerin hukuk kuralları çerçevesinde yargılanması ve ceza alması gerekmektedir.

10 Aralık İnsan Hakları Günü

Zararlı Etkiler, Sömürülme ve İstismardan Korunma Hakkı

En başta çocukları etkileyen bu hak çocukların zararlı etkiler, sömürülme ve istismardan korunmalarını esas almaktadır. Her çocuk eksiksiz bir şekilde büyütülme hakkına sahip olduğu gibi, kültürel ve manevi ihtiyaçlarının giderilmesi hakkına da sahiptir. Çocukluk kişiliğin aynası olduğu için, çocuk yaştaki bireylerin her türlü ihtiyacı devlet tarafından karşılanma ve korunma altına alınmalıdır.

https://faf1ccce8fd220ec04e649ec3032d1b9.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Toplumsal haklardaki en büyük problem cinsiyet eşitliğidir. Çeşitli ülkeler bunun bir kültür olduğunu savunarak cinsiyet eşitliğinin mümkün olmadığını iddia etseler de İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, herkes algıladığı veya hissettiği cinsiyet ya da toplumsal cinsiyette zulme uğramamalı ve ayrımcılığa maruz kalmamalıdır der. Her birey cinsiyeti fark etmeksizin herhangi bir hak ihlaline uğramadan yaşama hakkına sahiptir.

Yorum yapın