5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E-Kare Yayınları Sayfa 84 Cevapları

5. sınıf sosyal bilgler e-kare yayınları sayfa 84 cevapları en güncel haliyle sitemizde. 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı sayfa 84 cevabı e-kare yayınları görmek için aşağıdaki görsele bakabilirsiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı E-Kare Yayınları Sayfa 84 Cevapları


Doğal afetlerin oluş sebeplerini öğrenmek kendimizi ve doğayı korumamızı kolaylaştırır.

Yangınlar genellikle sıcak ve kuru havadan dolayı veya yıldırım düşmesi gibi doğal sebepler sonucunda meydana gelir (Görsel: 3.33). Güçlü rüzgârlarla yayılarak kontrol altına alınamayacak hâle dönüşebilir. Emniyet şeritlerinin oluşturulması ve insanların daha dikkatli olmasıyla yangınların oluşması veya yayılması engellenebilir. Orman yangınları, ormanlık alanların daralmasına ve küresel ısınmaya neden olur. Ülkemizde her yıl yaklaşık 2 binin üzerinde yangın olmakta ve 10 bin hektarlık alan zarar görmektedir. Yangınlar en çok Akdeniz ve Ege Denizi’ne kıyısı olan şehirlerimizde görülmektedir.

Çığ, kar yığınının dik bir dağ yamacından aşağıya do kayması sonucu oluşur. Çığın oluşmasında havanın ısınmasıyla birlikte dağlardaki karın erimesi de etkili olabilir. Yüksek ses kayakçılar sebebiyle oluşan çığlar da vardır. Çığ, ülkemizin en çok kuzey ve doğusun- 3.34
da görülür.

Doğal afetlerin oluşmasını engellemek için neler yapabilirsiniz?

• Cevap: Deprem sırasında güvenli bir yer bulunup diz üstü çökülmeli, baş ve ense korunacak şekilde kapanılmalıdır. Düşmemek için sabit bir yere tutunulmalıdır. Merdivenlere gidilmemeli, balkona çıkılmamalı, asansör kullanılmamalıdır.  tehlikesi olan yerlere yerleşim birimi kurmamak, erken uyarı sistemleri oluşturmak, insanları bu konuda bilinçlendirmek bu tür afetlerin neden olduğu zararları azaltacak faktörlerdir. Kasırga ve fırtınalar önlenemeyen afetlerdendir. Erken uyarı sistemleri ve insanlara korunacakları alanlar oluşturmak, halkı bu konularda bilinçlendirmek, bu afetlerin daha çok can ve mal kaybına neden olmasını önleyecek çalışmalardır.  Aktif volkanlara yakın yerlere yerleşim birimi kurulmamalı, bu tür alanlara erken uyarı sistemleri kurulmalıdır.

Heyelandan korunmak için hangi tedbirlerin alınması gerekir? Neden?

• Cevap: Heyelan olaylarından bazılarının meydana gelmesinde insanlar doğrudan etkilidir. Eğimli yamaçlardan malzeme çıkarmak ve bu tür yerlere yol yapmak doğal dengeyi bozduğundan heyelan oluşmasına neden olabilmektedir. Heyelan bölgelerine yerleşim birimi kurulması da can ve mal kaybını artıran etkinliklerdir. İnsanların bu etkinliklerinin önüne geçilmesi heyelan sonucu meydana gelebilecek can ve mal kaybını azaltacaktır. Yamaçlarda beton duvarlar yapmak, ana kayaya inecek derinlikte beton veya çelik kazıklarla yamacı güçlendirmek heyelanı önlemeye yönelik çalışmalardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER E-KARE YAYINLARI DERS KİTABI CEVAPLARI

5. SINIF DERS KİTABI CEVAPLARI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

10. sınıf sosyal bilgiler e-kare yayıncılık sayfa 84 cevapları en güncel haliyle sitemizde. 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı cevapları sayfa 84 e-kare yayıncılık ile ilgili sorularını varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.


Yorum yapın