8. Sınıf SDR Dikey Fen Bilimleri Sayfa 124 Cevapları

8. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fen Bilimleri Sayfa 124 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Asit yağmurlarının oluşum sebeplerini ve sonuçları

Asit yağmurlarının oluşum sebeplerini ve sonuçlarını araştırarak sorunun çözümü için öneriler üretiniz. Ürettiğiniz öneriler hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Elektrik santralleri, fabrikalar ve otomobillerin hepsi çeşitli yakıtlar yakar ve bu nedenle hepsi kirletici gazlar üretir. Bu gazların bazıları (özellikle azot oksit ve kükürt dioksit) sülfürik ve nitrik asitleri oluşturmak için bulutlardaki ufak su damlaları ile reaksiyona girer. Bu bulutlardan gelen yağmur o zaman çok zayıf asit olarak dünyaya düşer işte bu olaya asit yağmuru denir.

Atmosferde asit yağmurları sadece ülkeler arasında değil kıtadan kıtaya dahi dolaşabilir. Asit ayrıca kar, sis ve kuru toz şeklini de alabilir. Yağmur bazen kirlilik kaynağından birkaç kilometre kadar düşer, ancak asitli yağmur yağdığı her yerde toprak, ağaç, bina ve su üzerine ciddi bir etki bırakabilir.

Asit yağmurunun yaşandığı yerlerde ormanlar ölüyor, balıklar yaşamını yitiriyor. İskandinavya’da kristal berraklığında olmasına rağmen ve hiçbir canlı veya bitki yaşamı olmayan içermeyen ölü göller vardır. İngiltere’de ki tatlı su balıklarının çoğu asit yağmurunun tehdidi altında ve deformasyon balıklar yumurtadan çıktığında dahi görülebiliyor. Bu etki balıkla beslenen kuşların ve diğer hayvanlarında etkilenmesine sebep oluyor.

8. SINIF FEN BİLİMLERİ DERS KİTABI CEVAPLARI

Yorum yapın