9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Sayfa 71 Cevapları

9. sınıf tarih kitabı sayfa 71 cevapları tuna yayınları en güncel haliyle sitemizde. 9.sınıf tarih tuna yayınları sayfa 71 cevabı görmek için aşağıdaki görsele bakabilirsiniz.

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Sayfa 71 Cevabı

1. Kast sistemi hakkında bildiklerinizi söyleyiniz.

• Cevap: Kast Sistemi, soydangelimle sınırlandırılmış kapalı sınıf sistemidir. Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Aryânî ırkı kendi üstünlük ve bütünlüklerini koruyabilmek için halkı birbirinden farklı sosyal sınıflara ayırmışlardır.

Bu sınıflar sırasıyla şöyledir:
1. Brahmanlar (din adamı ve bilginler).
2. Kısatriyalar (prensler ve askerler).
3. Vaisyaslar-Vikyalar (hayvancılık ve tarımla uğraşanlar)
4. Çudralar (işçiler, sanatkarlar ve köleler). Bir de bu sınıfların dışında kalan “Paryalar” vardır. Bunlar insan yerine dahi konulmazdı.

2. İpek ve Baharat Yolları hakkında bildiklerinizi sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Cevapİpek Yolu: Çin’den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa’ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yoludur. İpek Yolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda, doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuştur. Baharat Yolu: Hindistan’dan başlayarak İran Körfezi ve Irak üzerinden Suriye limanlarına veya Kızıldeniz yoluyla Süveyş ve Mısır’a kadar ulaşan yoldur. Uzak Doğu ile yapılan ticaret, Venedik ve Mısırlıların elinde bulunuyordu. Osmanlı Devleti, İpek ve Baharat yoluna hâkim olunca Avrupalılar yeni ticaret yolları aradılar. Ve Coğrafi Keşifler sonunda Hint Deniz Yolunu buldular. Bu ticaret yollarının önemi azalmaya başladı.

3. Konar-göçerliğin hangi şartların sonucunda ortaya çıkmış olabileceği hakkındaki görüşlerinizi ifade ediniz.

• Cevap: Konar göçerlik, beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla büyük hayvan sürülerini takip eden göçebelerden ya da belli bir coğrafî mekâna bağlı olmaksızın hayvanlarına otlak ve kışlak bölgeleri arayan göçebe çobanlıktan farklı olarak belli bir mekân dairesinde yerleşik hayatın bütünleyicisi olarak hayvancılık yapan ve ürünlerini daha çok yerleşik toplumlara pazarlayan iktisadî faaliyet biçimi ve hayat tarzıdır.

4. Toplumsal özelliklerin hukuk sistemlerinin oluşumundaki etkisine örnekler vermeye çalışınız.

• Cevap: Hukuk sistemleri toplumdan topluma farklılık gösterir. Yasaklamalar ve cezalar da yine o toplumun örf ve adetleriyle birlikte nesilden nesile aktarılarak süreklilik kazanır. örnek; Hitit Hukuku, Urkagina Kanunları, Hammurabi Kanunları, Tevrat Hukuku.

9.sınıf tarih tuna yayınları sayfa 71 cevapları en güncel haliyle sitemizde. 9.sınıf tarih ders kitabı cevapları sayfa 71 cevabı tuna yayıncılık ile ilgili sorularını varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Yorum yapın