9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Sayfa 108 Cevapları

9. sınıf türk dili ve edebiyatı ders kitabı sayfa 108 cevapları öğün yayınları en güncel haliyle sitemizde. 9.sınıf türk dili ve edebiyatı öğün yayınları sayfa 108 cevabı görmek için aşağıdaki görsele bakabilirsiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Sayfa 108 Cevabı

• Masallardaki mekân kavramı semboliktir. Olaylar Kafdağı, Yedi Derya Adası, Yedi Yerin Altı ve Üstü, Cinler Ülkesi gibi hayalî mekânlarda geçer. Bazı masallarda Horasan, Boğdan gibi gerçek yer isimleri geçer. Ancak masallarda anlatılanlar gerçekte bu yerler değildir.
• Masal kahramanları periler, devler, cinler gibi hayalî kişilerdir. Masaldaki kişiler iyi-kötü olarak gruplandı- rılabilir. İyiler hep iyidir, hep iyilik yaparlar ve masalın sonunda kazanan hep onlar olur. Kötüler hep kötüdür, masal boyunca kötülük yaparlar ve masalın sonunda kaybedip cezalandırılırlar.
• Vezirler, padişahlar gibi sembolik tipler de masalda yer alır. Masaldaki kişiler hiç yaşlanmazlar.

Masalın Bölümleri
• Döşeme Bölümü: Tekerlemelerle giriş yapılan bölümdür (Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde, develer tellal iken pireler berber iken ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken, anam düştü beşikten babam düştü eşikten…). Bu bölüme tekerleme bölümü de denir.
• Serim Bölümü: Kahramanın kısaca tanıtılıp konunun sezdirildiği bölümdür.
• Düğüm Bölümü: Merak unsurunun ön planda olduğu, kahramanın başından geçen olayların sürükleyici bir biçimde aktarıldığı bölümdür.
• Çözüm Bölümü: Olayların bir sonuca bağlandığı, iyilerin kazanıp, muratlarına erdiği, kötülerin kaybedip cezalandırıldığı bölümdür.
• Dilek Bölümü: Masalların iyi dilekler ile bitirildiği bölümdür (Gökten üç elma düştü, biri bana, biri dinleyenlere, diğeri de dünyadaki bütün iyi insanlara olsun vb.).

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Hüsnü Yusuf Şehzade adlı masalın temasını ve konusunu belirtiniz.

• Cevap:

Konu: Padişahın tek kızının pencerede gergef örerken bir kuşun malzemelerini alması, sonradan bu kuşu Keloğlan’ın görmesi, padişahın da hem kızına hem de kuşa dönen oğlanın yani prensin ailesine kavuşması konu olarak karşımıza çıkar.

Tema: Aşk temalı bir masaldır. Aşkın ve sevginin karşısında her türlü engelin aşılacağı mesajını barındırmaktadır.

2. “Kuş altın bir leğenin içine girmiş, güzel bir delikanlı olmuş.” ifadesinden yola çıkarak masalın gerçeklikle ilişkisini açıklayınız.

• Cevap: Masal türü çoğu zaman içerisinde olağanüstülükler barındıran bir türdür. Günlük yaşamda karşımıza çıkmayacak olan cin peri dev gibi olağanüstü varlıklar masal türünde çok sıkça karşımıza çıkar. Bu alıntıda da yine olmayacak gerçekte karşımıza çıkmayacak olan bir kuşun bir leğenin altına girdikten sonra delikanlı olarak çıkması görülür.

3. Masaldaki olağanüstülükleri belirtiniz.

• Cevap: Olağanüstülükleri şöyle sıralayabiliriz:

“Bir de bakmış ki, ortada bir leğen… Kuş bunun içine girmiş, şöyle bir çırpınmış, ayın on dördü gibi bir delikanlı olmuş çıkmış.”

“Beni yedi döşeğimde periler çalmış.”

“Sonra kızı almış sırtına, gene bir kuş olmuş, uçmuş”

Beyaz bir kuş gelmiş:
“Bahtiyarım uyuyor mu? Uyusun, Uyusun, üstünü güller bürüsün,” demiş.

4. Masaldaki şahıs kadrosunun özelliklerini belirleyiniz.

• Cevap: Şahıs kadrosunun özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

Sultan: Kızını çok seven onun için her şeyini verebilecek biri. Hamam yaptırıyor derdini anlatan yıkansın diye.

Keloğlan: Kel diye kimse kız vermiyormuş. Aklıyla yine herkesi etkiliyor ve sonunda istediğini alıyor.

Delikanlı Prens: Bir zamanlar periler tarafından kaçırılmış ve yirmi yıldır sarayında adı dahi anılmamış.

Beyaz kuş: Sihirli bir kuş, bazen leğenin altına giriyor delikanlı olarak çıkıyor.

Keloğlan’ın Anası: Hep Keloğlan’dan şikayetçidir ama onu da hiç kırmaz.

5. Masalın bölümlerini belirleyiniz.

• Cevap: Şu şekilde sınıflayabiliriz:

Giriş(Serim Bölümü): “Bir varmış, bir yokmuş… Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde… Bir padişahın çok güzel bir kızı varmış. Bir gün kızcağızın içi sıkılmış, dadısına söylemiş. Dadısı:”

Gelişme (Düğüm ) Bölümü: Padişah’ın kızının gergef örerken beyaz bir kuşun malzemelerini alması, sonra kızın seyahate çıkması, Keloğlan’ın padişahın yaptırdığı hamama annesi ile bedava yıkanmak için şehre gelirken yolda yaşadığı olağanüstü olaylar bu bölümü oluşturur.

6. Metindeki açık ve örtük iletileri bularak metni yorumlayınız.

• Cevap:

Açık ileti: Keloğlan’ın saf da olsa fakir de olsa zekası ile bir yerlere gelebileceği, Sultan’ın sabır sayesinde kızına kavuşması.

Örtük ileti: Sabır ve zekanın insanın önüne ne fırsatlar getirebileceğini çıkarabiliriz.

7. Olayların akışı içinde gelenek ve göreneklerimizle ilgili gördüğünüz yerleri tespit ediniz. Buradan hareketle masalın, geleneklerimizin devamını sağlamada ne gibi bir rol üstlendiğini değerlendiriniz.

• Cevap: Sözlü halk edebiyatı mahsulleri, insanoğlunun tarih sahnesine ilk çıktığı dönemlerden günümüze kadar varlığını sürdürmüş en önemli kültür hazineleri arasında yer almaktadır. Yüzyıllarca insanların duygu ve düşüncelerini yansıtmış olan bu ürünler, ağızdan ağıza, nesilden nesile aktarılmış, bu yayılım sürecinde ilk sahibi unutularak halkın ortak malı olmuştur. Halkın ortak beğeni süzgecinden geçerek oluşmuş bu sözlü edebiyat mahsullerinin başında masallar, efsaneler, türküler, ağıtlar, ninniler, bilmeceler, maniler vb. gelmektedir.

9. SINIF TÜRK DİL VE EDEBİYATI ÖĞÜN YAYINLARI DERS KİTABI CEVAPLARI

9. SINIF TÜM DERSLERİN DERS KİTABI CEVAPLARI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

9.sınıf türk dili ve edebiyatı öğün yayınları sayfa 108 cevapları en güncel haliyle sitemizde. 9.sınıf türk dili ve edebiyatı ders kitabı cevapları sayfa 108 cevabı öğün yayıncılık ile ilgili sorularını varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Yorum yapın