9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Sayfa 67 Cevapları

9. sınıf türk dili ve edebiyatı ders kitabı sayfa 67 cevapları öğün yayınları en güncel haliyle sitemizde. 9.sınıf türk dili ve edebiyatı öğün yayınları sayfa 67 cevabı görmek için aşağıdaki görsele bakabilirsiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Sayfa 67 Cevabı

Türk edebiyatında nazım şekilleri, şiir türlerine ve devirlere göre farklı özellikler gösterir ve şu şekilde gruplandırılır:

c. Nazım Türü: Şiirlerin konularına göre gruplandırılmasına denir. Halk edebiyatında kullanılan “koşma”, konularına göre güzelleme (insan ve doğa konularını anlatan şiirler), koçaklama (kahramanlık ve savaşları anlatan şiirler), taşlama (eleştiri amaçlı yazılan şiirler), ağıt (ölen birinin ardından duyulan üzüntüyü anlatan şiirler) gibi türlere ayrılır. Divan edebiyatında kullanılan türler ise şunlardır: tevhid (Allah’ı övmek için yazılan kasideler), münâcaat (Allah’a yalvarma, yakarma, niyaz etme amacıyla yazılan kasideler), naat (Hz. Muhammed’i övmek için yazılan kasideler), mersiye (bir devlet büyüğü ya da önemli birisinin ölümünden duyulan acıyı dile getiren kasideler), methiye (bir devlet büyüğünü övmek için yazılan kasideler), hicviye (bir devlet büyüğünü ya da toplumdaki bir aksaklığı eleştiren kasideler).

1. Okuduğunuz şiirde, birimler hangi tema etrafında birleşmiştir? Açıklayınız.

• Cevap: Genel itibariyle birimlerin doğa teması özellikle de yayla güzelliği teması etrafında birleştirildiğini görürüz.

2. Şair sizce bu şiiri hangi duygular içinde yazmıştır? Açıklayınız.

• Cevap: Bence doğa sevgisi ile dolu bir şairdir.  Bu şairimiz doğanın güzelliğini ,insanda bıraktığı olumlu duyguları okurlarıyla paylaşmıştır.

3. Şair, şiirde neden sıklıkla “ben” sözcüğünü kullanmıştır? Açıklayınız.

• Cevap: Ben sözcüğü şiire bir ahenk katmakta böylece okurun da bu ahenk sayesinde şiiri daha uyumlu ve keyifli okuması sağlanmaktadır.

4. “Rüya” sözcüğü şiirde nasıl somutlaştırılmıştır? Açıklayınız.

• Cevap: Şiirde gözyaşı şeklinde somutlaştırılmıştır. Çünkü gözüne dolan şey gözyaşı iken şair yayla gibi demiştir.

5. Cumhuriyet Dönemi’nde “Anadolu’ya özlem” konusu sıkça işlenmiştir. Yayla Dumanı şiirinden bu konuyu yansıtan örnekler bulunuz.

• Cevap: Beni de alsan içine ağ gibi dediği yerler ile ben de duman olsam senin her yerinde dediği yerlerden de anlayacağımız üzere şairin aslında Anadolu’ya özlem duygularını anlattığı yerlerdir.

9. SINIF TÜRK DİL VE EDEBİYATI ÖĞÜN YAYINLARI DERS KİTABI CEVAPLARI

9. SINIF TÜM DERSLERİN DERS KİTABI CEVAPLARI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

9.sınıf türk dili ve edebiyatı öğün yayınları sayfa 67 cevapları en güncel haliyle sitemizde. 9.sınıf türk dili ve edebiyatı ders kitabı cevapları sayfa 67 cevabı öğün yayıncılık ile ilgili sorularını varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Yorum yapın