Domates Saçlı Kız Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Domates Saçlı Kız'ın Fotoğrafı

Kitap Domates Saçlı Kız
Yazarı Sevim Ak
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1998

Sevim Ak tarafından 1998 yılında kaleme alınmış olan Domates Saçlı Kız kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Domates Saçlı Kız pdf, Domates Saçlı Kız konusu, Domates Saçlı Kız karakterleri, Domates Saçlı Kız yorumları, Domates Saçlı Kız açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Domates Saçlı Kız – Sevim Ak


Domates Saçlı Kız Kitabının Karakterleri

Güneş: Yetimhanede büyüyen, iplik örmeyi seven ve on yaşında annesine kavuşan kız.

Güneş’in annesi: Eteğine güvercin olan Mine Hanım.

Güneş’in dedesi:

Müdüre Hanım: Güneş ve Mine Hanım’ı yan yana getirmeye çalışan yetimhanenin Müdüre hanımıdır.

Güneş’in arkadaşları: Güneş’in mutlu olması ellerinden geleni yapan arkadaşları.


Domates Saçlı Kız Kitabının Konusu

Yetimhanede büyüyen ve on yaşında annesine kavuşan bir kızın hayatını konu alıyor. Yeni hayatına uyum sağlayamayan çocuk, aldığı yardımlarla ailenin bir parçası olduğunu hissetmeye başlıyor. Büyükbabasının Hem hüzünlü hem de komik olayların bir arada işlendiği eserde komik resimler de yer alıyor.


Domates Saçlı Kız Kitabının Özeti

Romanın başlangıcı üç adam ve gevezelik eden kargalarla başlar. Bu içeriklerle başlayan kitap da onlarla bitiyor. Her bölümde kargaların konuşmaları bulunuyor.

İlk bölümde yetimhanede yaşayan Güneş adlı bir kızın hikâyesi başlıyor. Güneş, iplik örmeyi çok seven bir çocuktur. Yetimhanede kermes yapılacak ve Güneş ipten hazırladığı bileklikleri tezgâhın üzerine dizmeye başlar. Pazar başladığında küçük bir kız annesiyle buluşur. Güneş’in tezgâhına dikkat ederler. Daha sonra bir bileklik alırlar. İki bölümde annesi ve küçük kızın bileziği alıp gittikleri konuşu işlenir. Güneş, yaklaşık bir hafta güvercin etekli bir kadınla görüşür. Eteğinde güvercin olan kadın, güneşe bundan sonra bir yuvası olacağını söyler. Güneş ise yaklaşan müşteriden faydalanır ve onlardan kaçar.

Üç bölümde belli bir süre geçer ve Müdüre Hanım, Güneş’i odasına çağırır. Güvercin etekli kadın müdürün odasında bulunur. Müdüre Hanım, güvercin etekli kadının Güneş’in annesi olduğunu belirtir. Güneş, evlatlık verilmek istemediğini söyler. Güvercin etekli kadın yani Mine Hanım; o aslında güneşin gerçek annesidir. Müdür ertesi gün eve gideceği için Güneş’in bir araya gelmesi gerektiğini söyler.

Dördüncü bölümde Güneş bahçeye çıkar ve tezgâhta otururken düşünür. Yeni hayatından rahatsız olur ve ağlar. Arkadaşları ona gelir ve güzel bir hayatı olacağını söylerler. Akşam biraz rahatlayan Güneş, odasına çıkıp uyur ve arkadaşları Güneş için bir veda partisi hazırlar. Kendisine kamera hediye eden arkadaşlarıyla kesilen pasta, Güneş’in yurttaki son gecesini eğlenceli bir şekilde geçirmesini sağlar.

Altıncı bölümde Güneş iyileşir ve annesiyle birlikte yola çıkar. Yolda babasının gerçek babası olmadığını ve bir üvey erkek kardeşi olduğunu öğrenir.

Son bölümde Güneş, dedesini çok sevdiğini ve aslında ona benzediğini fark eder. Bazı zorluklar yaşayan Güneş ile ailesi ve dedesi arasında güzel bir bağ kurulur.


Domates Saçlı Kız Kitabının Açıklaması

Çürük Yumurta Kenti’nin en gevezeleri kimlermiş, biliyor musunuz? Nereden bileceksiniz hadi ben söyleyeyim: Günlerini kent meydanlarındaki sakız ağcında çan çan konuşarak geçiren iki kargaymış. Birinin adı Tiktak, ötekininki Tıkıtık’mış. Kent halkı bu iki karganın sinir bozucu konuşmalarından usanmış, çareyi, meydandan kilometrelerce uzağa taşınmakta bulmuş. Meydandaki dükkân sahipleri ise kolay kolay faka basacağa benzemiyorlarmış.

Günlerden bir gün kasabaya bir turist topluluğu gelmiş. Yaşlı bir turist bu kargaları izlemeye karar vermiş. Tiktak’ın peşine düşmüş. Tiktak kimselere görünmeden, evlere, ofislere giriyor, oradan bir belge, bir mektup, bir günlük sayfası, bir reklam broşürü, bir magazin dergisi alıp kaçırıyormuş. Kaçırdıklarını sakız ağcının kavuğuna sıkıştırıyor, sonra iki karga buluşup bu yazılı belgeleri okuyup konuşuyorlarmış. Sevim Ak, bu romanında, işte bu belgelerden yola çıkarak Domates Saçlı Kız’ın öyküsünü, o her zamanki renkli anlatımıyla önümüze seriyor.


Yorum yapın