İletişim Araçları Metni Etkinlik Cevapları 7. Sınıf Türkçe

iletişim araçları metni cevapları ve soruları, dörtel yayıncılık 7. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 220-221-222-223-224-225 bilim ve teknoloji teması

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayıncılık İletişim Araçları Metni Cevapları Sayfa 220-221-222-223-224-225

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayıncılık Sayfa 220 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İlk iletişim araçları olarak nelerden yararlanıldı?

  • Cevap:

2. Elektrikli telgraf makinesi ilk ne zaman, kim tarafından üretilmiştir?

  • Cevap:

3. Telefonun mucidi kimdir? Araştırınız.

  • Cevap:

Aşağıda, bilgilendirici bir metin verilmiştir. Metni noktalama işaretlerine ve türün özelliklerine uygun biçimde sesli okuyunuz. Metni okurken işaretleyerek veya tartışarak okuma yönteminden yararlanabilirsiniz.

İLETİŞİM ARAÇLARI

Mesaj gönderme makinelerinin, 19. yüzyılda icadından önce, haberleşme çok zor ve yavaştı. İnsanların haber iletme yöntemleri, ulaklarla mektup gönderme ya da tamtam, duman, ateş, kilise çanı ve yansıtıcı aynalarla işaret göndermeden ibaretti. Bunlardan çoğu yalnızca kısa mesafelerde işliyor, uzun mesafeler arasındaki mektuplaşmaysa çok uzun sürüyordu. Buharlı gemilerin icadından sonra bile Avrupa’dan gönderilen bir mektubun Avustralya’ya ulaşması aylar alıyordu.

Claude Chappe (Klod Şape) (1763-1805) adlı Fransız, “uzaktan yazma” anlamına gelen telgraf adında bir sistem ortaya attı. Tepelerin üzerine kurulmuş kulelerden bir ağ oluşturdu. Her kulenin üzerinde 49 değişik konuma ayarlanabilen iki uzun oka sahip bir makine vardı. Her konum bir harfe ya da rakama karşılık geliyordu. Operatörler böylece bir kuleden öbürüne mesaj gönderebiliyordu. Bu sistem çok başarılı oldu. 19. yüzyılın ortalarına gelindiğinde Fransa’daki kule ağı 4828 km’lik bir mesafeyi kaplar duruma gelmişti. İlk elektrikli telgraf makinesini 1837’de İngiliz mucitler William Cooke (Vilyım Kuk) (1806-79) ve Charles Wheatstone (Çarls Vitston) (1802-75) üretti. Alıcı cihaza teller üzerinden elektrik akımı gönderiliyordu. Elektrik akımı, alıcı cihazın kadranındaki bir dizi iğneyi hareket ettiriyordu. İğnelerin kadranda gösterdiği harfler mesajı oluşturuyordu.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayıncılık Sayfa 221 Cevabı

1843’te Amerikalı sanatçı Samuel Morse (Samuel Mors) (1791-1872), Cooke ve Wheatstone’un makinesinde kullanılanın yerini alan yeni bir telgraf kodu tasarladı. Alfabedeki her harfe nokta ve çizgilerden oluşan bir kod verdi. Mesaj gönderilirken uzun elektrik sinyali çizgi, kısa elektrik sinyali nokta anlamına geliyordu. Bilindiği gibi mors alfabesi bugün hâlâ kullanılmaktadır.
Morse, Baltimore’dan Washington’a uzanan 60 km’lik bir telgraf hattı kurarak bulduğu alfabeyi yaygınlaştırdı. Bu hattı başkanlık seçimlerine ait haberleri iletmek için kullandı.

1858’de Charles Wheatstone, yeni bir sistem oluşturdu. Mesaj mors alfabesine göre uzun kâğıt şeritlere deliniyor, delikli şeritler de telgraf makinesine veriliyordu. Hattın öteki ucundaysa bir kalem, alınan sinyalleri başka bir şeride geçiriyordu. Sonunda kalemin yerini ses çıkaran bir düdük aldı. Bu düdük çizgilerde uzunca, noktalarda kısa sesler çıkarıyordu. Bu sesleri dinleyen operatör, kodlanmış mesajı yazıya çeviriyordu.

Kimi mucitler uzun mesafelerden konuşabilmeyi sağlayan aygıtlar yapmaya çalıştılar. Bu konuda çığır açan kişi, ABD’de yaşayan Alexander Graham Bell (Aleksandır Graham Bel) (1847-1922) adlı İskoç olmuştur. Önceleri bir sağırlar okulunu yöneten Bell, daha sonra çalışmalarını üniversitede sürdürmüştür. Bell ve Thomas Watson (1854-1934) adlı elektrik mühendisleri, bir gönderici (mikrofon) ve bir alıcıdan (kulaklık) oluşan bir aygıt yaptılar. Mikrofon, sesi değişken elektrik akımına dönüştürüyordu. Bu elektrik akımı da bir tel aracılığıyla gönderildiği kulaklıkta tekrar sese dönüştürülüyordu. Tarihteki ilk telefon konuşmasını 10 Mart 1876’da Bell yapmıştır. Pantolonuna asit dökmüştü ve arkadaşına “Bay Watson, lütfen hemen gelir misiniz, size ihtiyacım var.” demiştir. İlk telefon santrali 1877’de Connecticut’ta açılmıştır. Burada telefon operatörleri, konuşmacılar arasındaki bağlantıyı elle yapıyorlardı.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayıncılık Sayfa 222 Cevabı

Uydular, Dünya’nın çevresinde dolanan insansız uzay araçlarıdır; televizyon görüntülerini ve telefon konuşmalarını iletir. Ayrıca hava ve denizlerin durumu hakkında bilgiler gönderir. 1957’de SSCB, Dünya’nın çevresinde dolanan ilk insan yapımı cisim olan Sputnik adlı uyduyu fırlatmıştır. 1960’ta da ABD, Courier ve Echo adlı uyduları fırlattı. Bunlar aracılığıyla ABD ile Avrupa arasında ilk uydu telefon haberleşmesi başladı. ABD, telefon haberleşmesinin yanı sıra, ilk kez canlı televizyon yayını yapan Telstar adlı uyduyu 1962’de fırlattı. Bu uydu aynı anda 60 telefon konuşmasını ya da bir televizyon kanalının yayınını iletebiliyordu. Bugün dünyanın her bölgesi, kusursuz uydu ağlarıyla birbirine bağlanmış bulunuyor. Şirketler kendi iletişim gereksinimlerini karşılamak için özel uydular bile satın alabiliyor.

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayıncılık Sayfa 223 Cevabı

Okuduğunuz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını önce tespit ediniz. Sonra bunların anlamlarını sözlüklerinizden bulup yazınız.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen yönlendirici ifadeleri bulup altını çiziniz.

  • Cevap:

İlk olarak elektrikli telgraf makinesini 1837’de İngiliz mucit William Coke ve Charles Wheatstone üretti.
Kimi mucitler uzun mesafelerden konuşabilmeyi sağlayan aygıtlar yapmaya çalıştılar. Fakat bu konuda çığır açan kişi, ABD’de yaşayan Alexande Graham Bell oldu.
Önceleri bir sağırlar okulunu yöneten Bell, son olarak bir üniversitede çalıştı.
Bell, telefonu icat etti, aksi takdirde günümüzdeki gelişmiş iletişim dünyası olmayacaktı.
İnsanların haber iletme yöntemleri eskiden sınırlı mesafeleri kapsıyordu. Oysaki günümüzde bu sınır ortadan kalkmıştır.
İletişim araçları özellikle 19. yüzyılın ortalarında gelişmeye başlamıştır.
Alıcı cihaza teller üzerinden gönderilen elektrik akımı, bir başka deyişle mesajı oluşturan sesler, iğneler yardımıyla harflere dönüştürülüyor.

3. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayıncılık Sayfa 224 Cevabı

Okuduğunuz metnin içeriğine yönelik soruları cevaplayınız.

İnsanların ilk haberleşme yöntemleri nelerdir? Sıralayınız.

  • Cevap:

“Uzaktan yazma” anlamına gelen iletişim aracının adı nedir? Kim icat etmiştir?

  • Cevap:

Telgraf makinesini kim geliştirmiştir? Hangi alfabeyle iletişim sağlanmıştır?

  • Cevap:

Graham Bell’in icat ettiği telefon makinesinin iki ana unsurunu neler oluşturmuştur?

  • Cevap:

Tarihte ilk telefon konuşmasını kim, hangi tarihte yapmıştır?

  • Cevap:

Günümüzde iletişim dünyası hangi gelişmeleri yaşıyor? Yorumlayınız.

  • Cevap:

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin aldıkları çekim eklerinin işlevlerini belirleyiniz.

Kimi mucitler uzun mesafelerden konuşabilmeyi sağlayan aygıtlar yapmaya çalıştılar.

  • Cevap:

Pantolonuna asit dökmüştü ve arkadaşına “Bay Watson, lütfen hemen gelir misiniz, size ihtiyacım var.” demiştir.

  • Cevap:

Alıcı cihaza teller üzerinden elektrik akımı gönderiliyordu.

  • Cevap:

5. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayıncılık Sayfa 225 Cevabı

Yandaki görsellerden de yararlanarak “En çok hangi iletişim araçlarını kullanıyorsunuz?” sorusuna cevap olacak bir konuşma yapınız. Konuşmanızı sunarken yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanınız.

  • Cevap:

6. ETKİNLİK

“Çevrenizde yaşayan insanlar, günümüzde iletişim araçlarını nasıl kullanıyorlar?” sorusuna cevap olacak bilgilendirici bir yazı yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

  • Cevap:

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Bilim ve teknoloji ile ilgili merak ettiğiniz bir konuyu araştırıp sonuçları sınıfta paylaşmak için hazırlık yapınız.

  • Cevap:

Yardım almadan başardığınız bir iş oldu mu? Olduysa neler hissettiniz? Anlatmak için hazırlık yapınız.

  • Cevap:

Martıların en belirgin özellikleri nelerdir? Araştırınız.

  • Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayıncılık Bilim ve Teknoloji Teması Sayfa 220-221-222-223-224-225 İletişim Araçları Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.


7. SINIF TÜRKÇE DERS KİTABI CEVAPLARI DÖRTEL YAYINCILIK

Yorum yapın