Yalnızız Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Yalnızız'ın Fotoğrafı

Kitap Yalnızız
Yazarı Peyami Safa
Türü Psikoloji Kitapları, Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1950

Peyami Safa tarafından 1950 yılında kaleme alınmış olan Yalnızız kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Yalnızız pdf, Yalnızız konusu, Yalnızız karakterleri, Yalnızız yorumları, Yalnızız açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Yalnızız – Peyami Safa


Yalnızız Kitabının Karakterleri

Samim: Orta yaşlı okumuş kültürlü bir adamdır. Romanda Peyami Safa’nın sözcüsü gibidir.

Besim: Yeme içmeyi çok seven, uykusuna çok düşkün bir adamdır.

Mefaret: Çok duygusal ve hayatını duygularıyla şekillendiren bir kadındır. Çok meraklı ve üzüntülere karşı hassas biridir.

Selmin: Özgürlüğüne düşkün güzel bir kızdır.

Meral: Kararsız bir kadındır. Maddiyata çok düşkün ve bağımlılıkları olan biridir. Samim’in sevgilisidir.


Yalnızız Kitabının Konusu

Önseziler, telekinezi, premonition (kehanet, öngörü) ve polipsişizm örnekleriyle yüklü ve insanoğlunun zaman zaman kendini yalnız bulmasından duyduğu acıyı derinliğine işleyen bir romandır.


Yalnızız Kitabının Özeti

Samim, Besim, Mefaret’in çocukları Selmin ve Aydın ile birlikte yaşamaktadır. Samim gelecekte olmasını istediği, tasarladığı, Simerayna adlı kitabı yazmaktadır. Çevresi yalanlarla doludur, doğruyu bulma çabası onu şüpheci ve araştırmacı yapar. Meral, Samim’in sevgilisidir. Meral’in bir tarafı Samim’e ve onun değerlerine sahip çıkarken diğer tarafı özenti ve eğlenceye koşar. Meral ikinci tarafını bir türlü kontrol altında tutamaz. Samim’e yalanlar söyleyerek onun sevgisini ve saygısını kaybeder. Bu durum onu çıkmaza sürükler. Çünkü herkesi kandırsa bile kendisini kandıramadığının farkındadır. İç huzursuzluk onu yalnızlaştırır ve yaşama isteği azalır. Niyeti intihar olmasa bile kazara hayatını kaybeder.


Yalnızız Kitabının Açıklaması

Peyami Safa’nın son romanı Yalnızız, engin ruh tahlilleri ve kendi türünde açtığı çığırla onu yalnızca Türk edebiyatının değil, Dünya edebiyatının zirvelerine taşımış şaheseridir. Peyami Safa’nın diğer bütün romanlarında olduğu gibi Yalnızız romanında da doğu-batı, madde-mânâ, ruh-beden, idealizm-materyalizm gibi ikilemler üzerinde durularak, aynı evde yaşadıkları hâlde birbirlerinden oldukça farklı mizaç, düşünce ve insan ilişkilerine sahip aile fertleri üzerinden ruhunu arayan bir toplum resmedilir. Bireysel ve toplumsal kimliklerimiz arasında, bilhassa Batılılaşma hareketlerinden sonra ortaya çıkan uyumsuzluğun yarattığı sıkıntılar, kalabalıklar içinde milyonlarca “yalnız”ın peyda olmasına sebep olmuştur. Yalnızız; sıra dışı kurgusu ve bir üst kurmaca metin olarak romanda kendine yer bulan ütopya ülkesi Simeranya ile yarım asırdır Türk edebiyatının en çok okunan ve sevilen romanlarının başında geliyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın