Yazar | Amin Maalouf |
Doğum | 1949, Beyrut – Lübnan |
Meslek | Roman yazarı |
Amin Maalouf kimdir, Amin Maalouf’un eserleri nelerdir, Amin Maalouf kaç yaşındadır, Amin Maalouf kaç yılında ve nerede doğmuştur, Amin Maalouf’un hayat hikayesi ve Amin Maalouf hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz!
Amin Maalouf Kimdir?
1949’da Lübnan’ın Beyrut kentinde doğdu. Annesi Türk kökenli Mısırlı ve babası Melkite Katolik cemaatindendi. Ekonomi ve sosyoloji okuduktan sonra gazeteciliğe başladı. Lübnan iç savaşının çıktığı 1975 yılına kadar Lübnan’da gazeteci olarak çalıştı. Bu tarihte Paris’e göç etti. Yazar hala Paris’te yaşıyor. Çeşitli yayın organlarında yönetmen ve köşe yazarı olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazarak geçiriyor.
Eserlerinde Asya ve Akdeniz kültürlerinin mitlerini başarıyla işleyen Maalouf, 1983 yılında yayımladığı ilk kitabı Les Croisades vues par les Arabes ile tanınıyordu. Bu kitap, sahip olduğu dillerde de büyük bir başarı elde etti. Maalouf’un 1988’de yayımlanan ikinci romanı Samarcande de coşkuyla karşılandı ve birçok dile çevrildi.
Kitaplarında genellikle doğu unsurlarını çok iyi ele almıştır. Kitaplarında mutlaka Doğu’nun gelenek ve göreneklerini tanıtır. Pek çok kitabın da Osmanlı Türkiyesi hakkında yorum yaptığı görülüyor. Afrikalı Leo kitabında Osmanlı ve Yavuz Sultan Selim’in Kahire seferi sırasında 8000 kişiyi öldürdüğünü iddia etti. Kitaplarında doğudaki halkların neden az gelişmiş olduklarını analiz ediyor ve belirliyor. Kitapları roman tarzında yazılsa da sosyolojik temalar sürekli olarak kitaplarında işlenir.
Amin Maalouf’un Ödülleri
- Maalouf, 1993’te yayımlanan romanı Tanios Kayası (Le Rocher de Tanios) ile Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü’nü kazandı.
Amin Maalouf’un Eserleri
- Doğunun Limanları
- Yüzüncü Ad
- Semerkant
- Afrikalı Leo
- Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri
- Doğu’dan Uzakta
- Opera librettoları
- Uzaktan Aşk
- Işık Bahçeleri
- Beatrice’den Sonra Birinci Yüzyıl
- Tanios Kayası
- Adriana Mater
- Ölümcül Kimlikler
- Çivisi Çıkmış Dünya
- Uygarlıkların Batışı
Amin Maalouf Sözleri
- Hayat, kendi yolunu çizer hep; yatağından edilince hemen bir yenisini kazan nehirler misali.
- Milliyetçiliğin birinci erdemi her sorun için bir çözümden çok bir sorumlu bulmak değil midir?
- Bir kentten geriye kalan, yarı yarıya sarhoş bir şairin üzerinde gezdirdiği kayıtsız bakışlardır.
- Bir gerçekliğin belirsiz, kavranamaz ve istikrarsız olması onun var olmadığı anlamına gelmez. Aşk da buna dahildir.
- Uzaklık aşkı koruyor, uzaklığı ortadan kaldırdığınızda aşkı da ortadan kaldırma tehlikesiyle karşılaşırsınız.
- Hayat başlar ve biter! Nasıl başlayıp nerede sona erdiği değil, ikisi arasına neler sığdırılabildiğin önemlidir.
- Öyle bir an gelir ki tüm kararlar kötüdür; sorun, sonradan en az pişman olacağın kararı bulup seçmektir.
- Geçici bir mutluluk mu? Hepsi öyledir; bir hafta ya da otuz yıl da sürse, son gün geldiğinde aynı gözyaşı dökülür.
- Tarihin bize şunu ya da bunu öğrettiğini söyleyemezsin. O bize cevaplardan çok sorular ve her soru için çok sayıda cevaplar verir.
- Tarihin bize şunu ya da bunu öğrettiğini söyleyemezsin. O bize cevaplardan çok sorular ve her soru için çok sayıda cevaplar verir.
- Ben hiçbir ülkeden, hiçbir şehirden, hiçbir kabileden değilim. Ben yolun oğluyum. Bütün diller ve bütün dualar benimdir. Ama ben onların değilim.
- Eğer insanların her zaman akıllarıyla hareket ettiklerini varsayarsak, dünyanın gidişatından hiçbir şey anlayamayız. Akılsızlık tarihin en güçlü ilkesidir.
- İnsanlar, yabansı bir alışkanlıkla, kendilerini korkutan hayvanların adını alırlar, kendilerine bağlı olan hayvanların adlarını hiç almazlar. Kendilerine kurt denmesinden hoşlanırlar da köpek denmesinden hoşlanmazlar.
- Dünyaya uyanık gözle bakan kişi, yaşamın çürüyüp giden bir tohum olduğunu, gözler kuşkusuz… Yalnızca özgür bir ruh, üstünde mutsuzluktan başka bir şey bitmeyen çayırlardan vazgeçip, sonsuzluğun kokusunu içine doldurmayı bilir.
Amin Maalouf Alıntıları
- Hiçbir şeye şaşırma, hakikatin de insanların da iki yüzü vardır.
- O gece birbirimizi aynı kitabın içine gömülerek sevdik.
- Uykusuz geçen gecelerin düşünceleri inatçı olur…
- Bizde erkekler savaşır, ama onlara kiminle savaşacaklarını kadınlar söyler.
- Ne bilginler geldi, neler buldular! Mumlar gibi dünyaya ışık saldılar… Hangisi yarıp geçti bu karanlığı? Birer masal söyleyip uykuya daldılar.
- Denize düşüp kaybolan su damlası, toprağa karışan toz zerresi. Nedir bu dünyaya gelip gidişimizin manası? Fena bir böcek işte, bugün var yarın yok.
- Kalk haydi, ebediyen uyuyacağız zaten. Bu söz her aklıma geldiğinde 7 saatten fazla uyuduğum vakitler ziyandaymış gibi hissederim, lakin uyku muhteşemdir.
- İnsanların kim oldukları sadece isimlerinden mi anlaşılır sanıyorsun? Bakışlarından, yürüyüşünden, görüntüsünden, kullandıkları ses tonundan tanırsın onları.
- İnsanın ayakları üstünde doğrulabilmesi için önce yere düştüğünü kabul etmesi gerek.
- Bir toplum en güçsüz bireyini yalnız bıraktığı anda dağılmaya başlar…
- Oldum olası seni seviyorum demeye utanmışımdır, fakat gönlüm sevmekten hiçbir zaman utanç duymamıştır.
- Bedevi bir kadına bir gün en çok hangi çocuğunu sevdiğini sormuşlar. ” Hasta olanı iyileşene kadar, en küçüğünü büyüyene kadar, yolda olanı da eve dönene kadar.”
- Günün anlamı olması için gece, konuşmanın anlamı olması için sessizlik, barışın anlamı olması için savaş gereklidir.
- Tanrı’ya beni uğursuzluktan kurtarması için dua etmiyorum. Böyle durumlarda beni umutsuzluktan koruması için dua ediyorum. İnan, Tanrı bir elini bırakırsa öteki elinden tutar.
- Her şeye sahip birine bile eski bir kitap hediye edilebilir.
- Sana en değerli kitaplarımı verebilirdim; her şeye sahip birine bile eski bir kitap hediye edilebilir.
- Aşk ilk günkü gibi kalabilir, heyecan da öyle. Aylar da geçse, yıllar da geçse. Hayat insana bıkkınlık verecek kadar uzun değildir.
- Pek çok şey biliyorduk. Pek çok şey ama asıl bilinmesi gerekeni değil.
- Onurlu bir adam, susuzluğunu giderdiği kuyuya taş atmaz.
- İki yüreğim olmalıydı. Birincisi duygusuz, ikincisi ise her zaman sevdalı. Hangi güzel için atıyorsa, ona verirdim ikinciyi. Öbürüyle de mutlu yaşardım.
- Saldırı ve talandır savaş, yıkım ve insan kıyımıdır; Bir suç ki, işleyen krallar bağışlanır ve çocuklara çektirilir cezası!
- Eğer ikiniz de kitap okuyanlar alemine aitseniz paylaşılmış bir cennete el ele girmek üzeresiniz demektir.