Yazar | Emrah Serbes |
Doğum | 1981, Yalova |
Meslek | Yazar ve Senarist |
Emrah Serbes kimdir, Emrah Serbes’in eserleri nelerdir, Emrah Serbes kaç yaşındadır, Emrah Serbes kaç yılında ve nerede doğmuştur, Emrah Serbes’in hayat hikayesi ve Emrah Serbes hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz!
Emrah Serbes Kimdir?
Emrah Serbes, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin, tiyatro tarihi ve teorisi anabilim dalından mezun olmuştur. Bazı dönemlerde Birgün gazetesi için söyleşiler yapmıştır. Aynı zamanda Radikal 2 için de tiyatro eleştirileri yazmıştır. Bundan sonraki süreçte ise Havan dergisinin Ankara temsilciğini yapmıştır. Görev aldığı bu dergide Ahmet İnam ve Cengiz Güleç gibi isimler ile çalışmış ve söyleşiler gerçekleştirmiştir. Ardından bu söyleşileri “Şen Profesörler: Metaforla Saadet Olmaz” ismi ile kitaplaştırmıştır. İlk romanı ise “Her Temas İz Bırakır” olmuştur. Bu roman daha sonraları Almancaya da tercüme edilmiştir. İkinci romanı ise “Son Harfiyat” olmuştur.
Yazarın kaleme aldığı ilk öykü kitabı “Erken Kaybedenler” 2009 yılının haziran ayında okuyuculara sunulmuştur. Aslında yazarın adı ilk romanının ana kahramanı olan “Behzar Ç” karakterinin aynı isim ile bir televizyon dizisi uyarlamasına dönüştürülmesi ile oluşmuştur. Yazar bu dizinin de 10 bölümden oluşan senaryosunu ele almıştır.
“Hikayem Paramparça” başlıklı kitabında ise hayata dair düşüncelerine ve aforizmalara yer vermiştir. Aradan geçen zamanın ardından 2014 yılında “Deliduman”, 2016 yılında ise “Müptezeller” isimli romanlarını yayınlamıştır. Ot ve Kafa dergilerinde ise kısa hikayeler yayımlamıştır.
Emrah Serbes’in Hayatı
22 Eylül 2017 tarihinde İzmir ve Ayrın otoyolunda seyir halindeyken kendi kullandığı araçla bir trafik kazası geçiriştir Bu kazaya karşılan diğer araçta aynı aileden 3 kişi hayatını kaybetmiştir. Olay sonrasında ise kazayı araçta bulunan arkadaşı olan Kenan Doğru üstlenmiştir. Medyada ise yazarın adı yer almamıştır. Daha sonrasında yazar 28 Eylül 2017 tarihinde kazayı kendisinin yaptığını ve tutuklanan arkadaşının suçsuz olduğunu sosyal medya hesaplarından itiraf etmiştir.
Gerçekleşen bu itirafın ardından Torbalı Adliyesi’ne ifade vermeye gitmiştir ve ardından tutuklanmıştır. Arkadaşı ise serbest bırakılmıştır. Olay yerinde ele alınan tutanağa göre doğrudan yazar kusurludur. Kaza sonrasında 112 yardım ekiplerini aramadıkları ve sağlık kontrolünü kabul etmedikleri tespit edilmiştir. Yaşanan bu olay sonrasında 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Ancak günümüzde pandemi tedbirleri çerçevesinde tahliye edilmiştir.
Emrah Serbes’in Eserleri
Emrah Serbes yıllar geçtikçe birçok farklı eser kaleme almıştır. Kitaplaştırdığı söyleşinin ardından ele aldığı roman ve hikaye kitapları ile okuyucularının beğenisini kazanmayı başarmıştır. Bu bağlamda yazarın kaleme aldığı eserler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Müptezeller
- Deliduman
- Meraforla Saadet Olmaz
- Her Temas İz Bırakır
- Son Hafriyat
- Erken Kaybedenler
- Hikayem Paramparça
Eserlerini birbirine oldukça yakın tarihlerde ortaya koymuştur. Kimisinde doğrundan yaşanabilecek olayları ele alınırken kimisinde de insanların hayatına derinden bir dokunuş gerçekleştirmiştir. Özellikle kitabının bir dizi haline getirilmesi ve bu dizinin halk tarafından fazlası ile sevilmesi adının duyulmasında büyük bir etki yaratmıştır. Aynı zamanda yazar bu dizinin ilk 10 bölümünü de kendisi ele aldığından başarılı sonuçları ortaya çıkartmıştır. Dizinin başrol oyuncusunun da yaşanan olayları açıkça dışa aktaran yapısı, yazarın tarzının ve olaylara bakış açısının net bir şekilde anlaşılmasına imkan tanımıştır. Bununla birlikte kitaplarında gerçeğe yakın olay ve hikayelerden söz ediyor olması okuyucuların beğenisini kazanmada son derece etkili olmaktadır. En yakın tarihte çıkan kitaplarından bir tanesi olan Müptezel isimli kitabında da gerçekliğe son derece yakın olaylara profesyonel bir şekilde değinmeyi başarmış, okuyucuların dikkatini çekmiştir. Sadece bu yapısı ile dahi okuyucuların dikkatini başarı ile çekmektedir.
Emrah Serbes Sözleri
- Koşan atların nalını çalmışlar haberimiz yok.
- Cömertliğin üç belirtisi vardır: sözünün eri olmak, gereksiz yere övünmemek ve sorgusuz sualsiz bağışlamaktır.
- Sonuçta sevilen her kadın bir şarkıdır, sözlerini hatırlayamazsınız belki ama melodisi aklınızda kalır.
- Bu hain, aşağılık dünyanın gemisi batarken gururla gülümseyebilenlere ne mutlu! Ne mutlu aşkları yüzünden haysiyetlerini kaybetmeyi göze alabilen adamlara!
- Seninle birlikte olunmaz, sana maruz kalınır!
- Her şey birden kötü gitmez, hayatın bir dengesi var.
- Karanlıkta nüfus sayımı şöyle yapılır. Yaşayanlar bir sigara yakar.
- Bazen öyle olur, büyük sarhoş neşelerinin ardından birden çöküş gelir.
- Bir hayal gerçekleşmesi gereken zamanda gerçekleşmelidir, işte tam o günlerde alınmalıydı bana akülü araba, artık çok geç, her şey için çok geç, uçup gitti elimizden o balon.
- Fakat bizim için hiçbir yere gitmiyordu yollar. Adım atsak karanlıktı. Adım atsak boşluktu. Bizim için kartondandı sanki dünya, adım atsak elimizde buruşup kalacaktı.
- Yolun başında müptelaydım, yolun sonunda müptezel.
- Bazı anlar vardır, geçen zamanın bir daha geri gelmeyeceğini kuvvetle hissettirir insana.
- Bir hayal gerçekleşmesi gereken zamanda gerçekleşmelidir, işte tam o günlerde alınmalıydı bana akülü araba, artık çok geç, her şey için çok geç, uçup gitti elimizden o balon.
Emrah Serbes Alıntıları
- Her insanı seven birileri bulunur çünkü budur dünyada kalan son adalet kırıntısı…
- Sevdiğiniz biri size hayallerini anlatmıyorsa onun rüyalarını yorumlamaktan başka seçenek kalmaz elinizde. Bir şeyi çok isterseniz rüyasını görürsünüz çünkü.
- Maddi bir kayıp olmadan manevi bir yükselişin imkânı yok. Yoga kurslarının aylık ücretlerine bakın en basitinden.
- Bu hızla ölmeye devam edersek bütün dünya mezarlık olacak. Ama sen hala ölümü kişisel bir şey olarak algılıyorsun.
- Beni içine çekip yavaş yavaş boğan şey ne? En güzel şeyler, en sevdiğim şeyler. En çok parıldayan şeyler onlar, özünde sönmüş şeyler. Bataklıkta dans ediyoruz. Bataklıkta olduğumuzu hatırlatanları boğarak Kıyametin tek adaleti, herkes için kopması.
- Bu gezegende, iki insanın birbirlerine duydukları sevgi, bir terazide dengelenmiş midir hiç? Eşitlik fikrine en çok âşıkken inanırız. Çünkü en çok o zaman ihtiyaç duyarız.
- Bir yalanı söylemek kolaydır, sürdürmek maharet ister.
- Hiç kimse bıçakla kesilmiş gibi terk edemez bu dünyayı. Bir insanın tam manasıyla ölmesi için onu hatırlayan hiç kimsenin kalmaması gerekir.
- Mutlu olabilmek için bir sürü faktörün bir araya gelmesi gerekir. Mutsuzluk için tek bir neden yeter.
- “Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz kardeşlerim…” Rakel Dink.
- 23 Ocak 2007, Hrant Dink’e Veda Konuşması’ndan…
- Behzat Ç. gibi Ankara’da doğup büyüyen bir adamın duyup duyabileceği bütün sıkıntıların mimari karşılığı Ankara Adliyesi’dir. Kafka burayı görseydi, “Adamlar yapmış,” deyip yazarlığı bırakırdı.
- Bu dünyaya düşünce balonu olarak geldim.
- Kendini kandırmadan yaşamanın ne anlamı var! Çıplak gerçekler kimi tatmin edebilir ki? Bir derviş ya da manyak oğlum manyağın teki değilseniz olayları küçültmeden ya da büyütmeden, oldukları gibi kabul ederek yaşayamazsınız.
- Kendini kandırmaca, en sevdiğim oyun.
- Çünkü büyüdükçe arzularım küçüldü, şaşkınlıklarım küçüldü, beklentilerim küçüldü. Büyüdükçe öyle küçüldüm ki içimde taşacak bir şey kalmadı. Büyümenin bir bedeli varsa işte bu, yarım metre uzadım, yirmi kilo aldım ve dünyadan vazgeçtim.
- Söylemekten vazgeçtiğim şeyler söylediklerimden daha fazla. Çünkü insanları üzmek istemiyorum.
- Bizi samimiyetin hastalık olduğuna inandırmaya çalışıyorlar. İnanınca, herkes gibi olunca, aptallaşınca iyileşiyoruz.
- İş işten geçtiğinde bütün mazeretler tedavülden kalkar, kıran ya da kırılan da pi. gibi ortada kalır.