Yazar | Nahid Sırrı Örik |
Doğum | 1895, İstanbul |
Ölüm | 1960, İstanbul |
Meslek | Hikaye, Roman, Oyun Yazarı |
Nahid Sırrı Örik kimdir, Nahid Sırrı Örik’in eserleri nelerdir, Nahid Sırrı Örik kaç yaşındadır, Nahid Sırrı Örik kaç yılında ve nerede doğmuştur, Nahid Sırrı Örik kaç yılında ve nerede ölmüştür, Nahid Sırrı Örik’in hayat hikayesi ve Nahid Sırrı Örik hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz!
Nahid Sırrı Örik Kimdir?
Divan sahibi Oltili Ahmet Nafiz Paşa’nın torunu Nahid Sırrı Örik ve Hukuk Mektebi öğretmeni, hukuk mektebi müdürü, Danıştay üyesi, Gürcü asıllı Osmanlı’dan iki tiyatro eseri tercüme etmiştir. 22 Mayıs. Özel ders aldıktan sonra Beşiktaş’ta Âfitab-ı Maarif Ortaokulu’nu okudu ve mezun oldu. Buna karşılık, bir İngiliz bir Fransız Okuluna gitti. Galatasaray Mekteb-i Sultani’ne girdi. Ancak hiçbirini tamamlamadı. Bir süre Hukuk Mektebi derslerine katıldı ve yarım bıraktı.
Birinci Dünya Savaşı’nın ikinci yılında Tiflis, Berlin, Paris, Viyana, Roma ve Kopenhag ve diğerlerinde çalışmak üzere yurt dışına gitti. Batı illerinde yaşayan Nahid Sırrı, Cumhuriyetin ilanından sonra 1928 yılında Türkiye’ye döndü. Döndükten hemen sonra Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı. Ardından Ankara’ya yerleşti ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nda tercüman olarak işe başladı. 1933’te Ankara’da Yaşar Nabi ile Varlık Dergisi’ni çıkardı. Aynı yıl babasının vefatından sonra İstanbul’a döndü. Hayatının sonuna kadar çeşitli gazetelerde köşe yazıları yazmaya devam eden Nahid Sırrı’nın farklı dergi ve gazetelerde de yazıları yayımlandı.
Örik özellikle tarihe düşkündür. Tarihi anlatırken köşk ve köşk tasvirlerini ve kadın karakterini başarılı bir şekilde yansıtmıştır. Tarihe bu kadar bağlı olması ve zaman zaman betimlemeyi yüceltmesi, Örik’in Osmanlı geçmişini geride bırakmaya çalışan bir toplum ve bu toplumun yazarları tarafından geri plana itilmesine neden olur.
Nahid Sırrı Örik’in Eserleri
Romanlar
- Kıskanmak
- Sultan Hamid Düşerken
- Yıldız Olmak Kolay Mı?
- Tersine Giden Yol
- Turnede Bir Artist Öldürüldü
Hikâyeler
- Eve Düşen Yıldırım
- Kırmızı ve Siyah
- San’atkârlar
- Eski Resimler
Oyunlar
- Sönmeyen Ateş
- Muharrir
- Alınyazısı
Gezi Notları
- Anadolu
- Bir Edirne Seyahatnamesi
Hatıralar
- Eski Zaman Kadınları Arasında
Nahid Sırrı Örik Sözleri
- Hayat gittikçe çetinleşiyor, erkekler gittikçe menfaatperest oluyor, babaları nüfuzlu ve mallı kızlar gittikçe daha fazla aranıyordu.
- Ben hiçbir kadına kendimi bütün ömrümce vakfedecek kadar budala mıyım? Dünyada evlenmem!
- Gözyaşları dindikten sonra kalbini bir çöl gibi boş ve kuru buldu.
- Roma’da ikinci olmaktansa bir köyde birinci olmak tercihe layıktır.
- Fakat ben kocaya varmayacağım… Ne buna, ne de daha iyisine, hiç kimseye varmayacağım!
- Hem hayata başkalarının nasihatleri ile değil, kendi muhakemenle hareket etmelisin.
- Herkes için her gün öyle kuyruklu yalanlar çıkarıyorlar ki insan neye ve kime inanacağına şaşırıp kalıyor!
- Kuzguna bile yavrusu Anka görünür dendiği halde bu ne biçim bir ana idi ki kızının çirkinliğinden katiyen emin bulunuyor, bunu açıkça ilan ediyordu!
- Ben sizin evladınız değil miyim? Benim boğazımı doyurmakla bana karşı her borcunuzu ödemiş mi oluyorsunuz?
- Kendi güzelliğini bir saniye unutmayan ve kadına ihsan ettiği dakikaların fevkaladeliğini her an düşünüp hatırlatan bir erkeğe nasıl tahammül edilebilir, anlamaktan acizim.
- Eğer yaşamak da bir çeşit oyunsa o kendisini romantik değil de gerçekçi bir piyes Trolü seçmiş bulunuyordu.
- Hürriyet ve Meşrutiyet’ havası bu yalıya kadar girmiş, kızını kendisine karşı adeta ayaklandırıyor muydu?
- Ruhen birbirlerinden fersahlarla uzak iki insanı her gecenin bütün saatlerinde sabaha kadar birbirlerine bağlayan bu tek yatak, çok kere ne korkunç bir zincirdi.
- Eğer birbirimizden bu kadar çabuk ve kolay şüphe etmeğe başlıyorsak, akıbet çok karanlıktır: İlk darbe bizi yere serecektir!
Nahid Sırrı Örik Alıntıları
- Sokaklarda kadınlara sataşma âdeti hamdolsun artık kalmadı!
- Şu insan kısmı hiç olduğu gibi görünmüyor.
- Çirkinlerin sevilmemeye ve güzeller için daima feda edilmeye mahkûm olduklarını Seniha pek küçük yaşındayken bilmiş anlamıştı.
- Hayatta başkalarının nasihatleri ile değil, kendi muhakemenle hareket etmelisin!
- Ve alabileceği intikamın lezzetini uzun uzun tahayyül ediyor ve bu lezzeti şimdiden ve hazzından ürpere ürpere tadıyordu.
- Ölmek.. Öldürmek.. Ölmenin ıstırabı varsa bile bu ıstırap ancak bir lahza sürer, sonra ölü yokluğun büyük huzuruna erişirdi.
- Kendisini saran bu aşk, kalbini hiç mi ısıtmıyor?
- Gençlik nedir, sevda nedir, sevmek sevilmek nedir, bilmedin!
- Sürgünler arasında iftiraya uğramışı, mağduru, mazlumu varsa, rezili, kötüsü de var. Bunların hepsi birer kahraman şeklinde gelince şehirde sükûn ve huzur mu kalır!
- Heyecanı ve sevinci içinde şimdi her şey kendine o derece mümkün görünüyordu.
- Olmamış şeylerin, gerçekleşmemiş ümit ve hayallerin acısı içini yakıyordu.
- Ya siz ne yaptınız? Otuz üç yıllık padişahınıza karşı bu fena günde sadakatinizin bir delilini gösterdiniz mi?
- Bu ahlakta adamlar, babalık yükünü hayatlarının her derecesinde bir bahane bulup taşımamak isteyen adamlar, evlatlarını iyi yetiştirmeyen ve kendi kabahatlerini de ona yükleyen insanlar hiç değilse baba olmasalar! Baba olarak âdeta bir cinayet işliyorlar!
- Kendisini sonsuz derecede âciz hissediyor ve belki bu aczini biraz da seviyordu. Bu acze o kadar alışmıştı, varlığı artık bu acizle yoğrulmuştu.
- Cezmi için senelerin bir bakıma manası ve neticesi yoktu. Seneler onun hayatında hiçbir şey değiştirmiyor, hiçbir mesafe katlettirmiyor ve geçilmiş yollardan hep ilk çıkış noktasına dönülüyordu.
- Ne çare ki çocuklukta en ehemmiyetsiz sayılan şeylerin ihtiyarlığın eşiğinde insanın kendisi için büyük bir kıymet kazanacakları, hatta az çok tarih değeri alacakları hatıra gelmiyor.
- Şu kadar ki o devirlerde koca, hayat arkadaşını ancak düğün günü görür.
- Kız galiba birisine gönül vermiş ki böyle somurtkan kaldı. Nerede ise ağlayacak gibi bir hâli vardı!