Yazar | Ray Bradbury |
Doğum | 1920, Waukegan, Illinois – ABD |
Ölüm | 2012, Los Angeles – ABD |
Meslek | Roman ve Oyun yazarı |
Ray Bradbury kimdir, Ray Bradbury’un eserleri nelerdir, Ray Bradbury kaç yaşındadır, Ray Bradbury kaç yılında ve nerede doğmuştur, Ray Bradbury kaç yılında ve nerede ölmüştür, Ray Bradbury’un hayat hikayesi ve Ray Bradbury hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz!
Ray Bradbury Kimdir?
Ray Douglas Bradbury, 22 Ağustos 1920’de ABD’de Illinois’de doğdu. Ünlü yazar, telefon kablolarını çeken İsveçli göçmen bir anne ve babanın çocuğu olarak doğdu. Çocukluğunu Waukegan’daki Carnege kütüphanesinde geçirdi. Kütüphaneleri çok sevmesinden dolayı gününün çoğunu orada geçirip, böylece ileride yazacağı kitapların temellerini attı.
Ailesi Los Angeles’a taşındıktan sonra bir liseye kaydoldu ve okulunu başarıyla bitirdi. Aynı zamanda okul yıllarında başarılı bir öğrenci olmasına rağmen üniversiteye kayıt yaptırmadı ve gazete satmaya başlamıştır. Ray Bradbury, 12 yaşında kısa öyküler yazmaya başlar. Bu öykülerden biri dergide yayınlandığında, yaşı 20’ler civarındaydı. Liseyi bitirdikten sonra sokak köşelerinde kitap satan Ray Bradbury, kütüphanelerde verilen küçük bloknotlara yazmaya başlamıştır.
İfadesi ile 28 yaşında kütüphaneden ayrılır ve 30 yaşında kitabını yazmak ve basmak için yeterli parası yoktur. California Üniversitesi’nde dolaşırken bir yerden bir daktilo duyar. Kiralık daktilo odası olduğunu öğrenince neşe ve çılgınlıkla yazmaya başlar.
Ray Bradbury 400’den fazla kısa öykü yazmış ve öyküleri 50’den fazla ontoloji kitabında yayınlanmıştır. Aynı zamanda 20’ye yakın oyun, çocuk hikayesi ve TV senaryosu ile zamanımızın en üretken yazarlarından biri haline gelmiştir
Hayranları tarafından bilimkurgu yazarı olarak anılsa da bu durumu açıkça yalanlamış ve şu sözlerle açıklamıştır. Bilim kurgu yazmıyorum, yazdığım tek bilim kurgu Fahɾenheit 451. Çünkü gerçeğe dayalı olarak yazılmış. Bilim kurgu, fantezinin değil gerçekliğin tasviridir. Fahɾenheit 451 dışında bilim kurgu alanında başka eserim yok. “
Ray Bradbury, karısıyla bir kütüphanede tanıştı ve bu evlilikten 4 kızı oldu. Büyük yazar, 5 Haziran 2012’de 91 yaşında Los Angeles’ta hayata gözlerini yumuştur.
Ray Bradbury’un Eserleri
- Fahrenheit 451
- Mars Yıllıkları
- Yakma Zevki: Fahrenheit 451 Öyküleri
- Fahrenheit 451 – Cesur Yeni Dünya Seti (2 Kitap Takım)
- Resimli Adam
- Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana
- Cadılar Bayramı Ağacı
- Yazın Sanatı ve Yaratıcı Yazarlık
- Fahrenheit 451
- Karahindiba Şarabı
- Sonbahar Ülkesi
- Cadılar Bayramı Ağacı
- Mars Seçkisi Seti (4 Kitap Takım)
- Modern Amerikan Edebiyatı Seti (4 Kitap Takım)
- Yakma Zevki: Fahrenheit 451 (2 Kitap Takım)
- Mars Yıllıkları
- Güneşin Altın Elmaları
- Sonbahar Ülkesi
- Eve Dönüş
- Şimdi ve Daima
Ray Bradbury Sözleri
- Bir yaşam sevgiye dayalı olmalıdır.
- Biz, yabanda ağlayan tuhaf bir azınlığız.
- Gizemler, yanıtları en çok aradığımız yerde boldur.
- Delilik görecelidir. O, kimin kimi hangi kafese tıktığına bağlıdır.
- Bana geleceği tarif etmeye kalkmayın. Ben bunu önlemek için çalışıyorum.
- Kitapları yakmaktan daha kötü suçlar vardır. Bunlardan biri onları okumamaktır.
- Kütüphaneler olmasaydı, ne mi olurdu? Geçmişimiz ve geleceğimiz hiç olurdu.
- Dinin merkezinde sevgi vardır. Sizi seviyor ve sizi affediyorum. Ben senin gibiyim ve sen de benim gibisin. Bütün insanları seviyorum. Dünyayı seviyorum. Yaratılanları seviyorum. Yaşamımızdaki her şey sevgi üzerine kurulu olmalıdır.
- Eğer dünya kitap okumayanlarla, bilgisizlerle, öğrenmeyenlerle dolmaya başlarsa, kitapları yakmak zorunda kalmazsınız değil mi? Eğer dünyanın geniş ekranı (televizyon, bilgisayar, vs.) basketbolla ve futbolla dolar da mtv içinde boğulursa, gaz yağını ateşlemeye gerek kalmaz.
- Neşe, Tanrı’ya söylediğimiz incelikli teşekkürümüzdür.
Ray Bradbury Alıntıları
- Kitaplar aptal, salak olduğumuzu bize hatırlatmak için var.
- Mutlu olmamız için gerekli her şeye sahibiz, ama mutlu değiliz.
- Belki kitaplar bizi mağaradan biraz çıkarabilir. Belki hep aynı, lanet olası, çılgınca hataları yapmaktan alıkoyabilirler bizi!
- Ölmenin güzel tarafı bu; kaybedecek bir şeyin olmayınca, istediğin riske girebiliyorsun.
- Dikkat ettin mi, bugünlerde insanlar birbirilerini nasıl incitiyorlar?
- Belki kitaplar bizi mağaradan biraz çıkarabilir. Belki hep aynı, lanet olası, çılgınca hataları yapmaktan alıkoyabilirler bizi!
- Ölmenin güzel tarafı bu; kaybedecek bir şeyin olmayınca, istediğin riske girebiliyorsun.
- Belki kitaplar bizi mağaradan biraz çıkarabilir. Belki hep aynı, lanet olası, çılgınca hataları yapmaktan alıkoyabilirler bizi!
- Her şeyin bir mevsimi vardır. Evet. Yıkmanın zamanı ve inşa etmenin zamanı vardır. Evet. Susmanın zamanı ve konuşmanın zamanı vardır.
- Belki bu kitaplar bizi inimizden çıkartır. Belki de bizi bunun için kitap okumaktan menediyorlar!
- Sonsuza kadar yaşayacaklarına öyle eminler ki. Ama sonsuza dek yaşamayacaklar.
- Sevgili George, psikolog dediğin ömrü boyunca tek bir gerçek bile görmez. Sadece muğlak şeyleri, hisleri duyar.
- Temmuz sıcağına yürek ferahlatan bir serinlik, kış sağuna insanların iliklerini ısıtan bir sıcaklı veriyordu sanki…
- Söylediklerin doğru, ama insanların kafa yapılarını değiştiremezsin… Dünya bu… Dünya böyle olabilir, ama ben farklıyım…
- Hayat yaşayanlara güzeldir, her bir anı altın kadar değerli.