Yazar | Trevanian |
Doğum | 1931, New York – ABD |
Ölüm | 2005, West Country |
Meslek | Yazar |
Trevanian kimdir, Trevanian’ın eserleri nelerdir, Trevanian kaç yaşındadır, Trevanian kaç yılında ve nerede doğmuştur, Trevanian kaç yılında ve nerede ölmüştür, Trevanian’ın hayat hikayesi ve Trevanian hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz!
Trevanian Kimdir?
Dünyadaki okurları tarafından en fazla bilinen ismi Trevanian olmasına rağmen Whitaker, Nicholas Seare, Benat LeCagot, Edouard Morin takma adlarını da kullanarak eserler yayımlamıştır. Diğer isimler hakkında bir yorumda bulunamayız ancak Trevanian’ı kullanmasının sebeplerinden biri eşinin İngiliz tarihçi G.M. Trevelyan’a olan hayranlığı olduğu bilinmektedir.
Trevanian Reportajı
Alexandra Whitaker : “Babam uzun yıllar üniversitede hocalık yaptı ve akademik yazılarını, kitaplarını gerçek adıyla yayınladı. Bir karışıklık olmaması için de romanlarında başka isimler kullandı. Babam gerilim, polisiye gibi türlerde Trevanian adını kullandı. Fakat aklında aşk, western, korku gibi başka türlerde de yazmak fikri hep vardı, çünkü belirli bir türün sınırları içinde sıkışıp kalmak ona göre dünyanın en sıkıcı şeyiydi. Yayıncılarıysa başka alanlara el atmasını istemiyordu.”
Whitaker, Washington Üniversitesi’nde lisans ve master programlarını bitirir bitirmez doktorasını Northwestern Üniversitesi’nde tamamlar. Ardından da bir süre Teksas Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nün başkanlığını yürütür. Master tezi olarak yazdığı oyun “Eve of the Bursting” kendi adıyla yazdığı ilk eserdir ve sahneye konur. 1949-53 arasında Amerikan Donanması’nda görev yapar, daha sonra ise kazandığı Fulbright bursu ile akademik hayatını sürdürmek üzere İngiltere’ye döner.
“Trevanian” adıyla yazdığı casusluk ve macera romanlarıyla büyük bir üne sahip olan Rod Whitaker, kendi adının dışında, “Nicholas Seare” ve “Benat LeCagot” gibi birçok takma isimle değişik konularda eserler yayımladı.
Katya’nın Yazı, Şibumi, Hesaplaşma, Yirminci Mil Türkçeye çevrilen ve en bilinen kitaplarıdır. Şibumi (Shibumi) adlı macera romanı dünyada satış rekorları kırmıştır(Şibumi). Yazarın Yayımlanmış 10 kadar romanı 5 milyonun üzerinde satış yapmıştır. Türkçeye İnfazcı adıyla çevrilen ilk romanı The Eiger Sanction, ünlü oyuncu / yönetmen Clint Eastwood tarafından sinemaya kazandırılmış ve çok başarılı performans göstermiştir.
Trevanian’ın Eserleri
Trevanian Adıyla
- Shibumi (Şibumi)
- The Eiger Sanction (İnfazcı)
- The Loo Sanction (Hesaplaşma)
- The Main (Kasaba)
- The Summer of Katya (Katya’nın Yazı)
- Incident at Twenty-Mile (Yirminci Mil)
- Hot Night in The City (Kentte Sıcak Gece)
- The Crazyladies of Pearl Street (İnci Sokağı)
Kendi Adıyla (Rodney Whitaker)
- The
Trevanian Sözleri
- Doğruyu yabana atmayın, iyi kullanıldığında çok etkili bir silâhtır. Ama unutmayın ki silâhlar çok kullanılırlarsa yalama olurlar.
- Oturup çok garip ve romantik bir tip çizen, sonra ömrü boyunca o tipe benzemeye çalışarak yaşayan bir şair.
- Merhametli olmak iyiydi ama, kendini tehlikeye atacak kadarı da fazlaydı. Benim söylemeye duyduğum ihtiyaç, onun işitmeye olan ihtiyacından fazlaydı.
- Sana dürüst bir cevap vereceğim. dedi.
- Hayatım alelade çizilmiş ama vakit yetmediği için ayrıntıları doldurulamamış bir resme benziyor.
- Mutluluğumuzu herkesle paylaşırız, yabancılarla bile. Önemli olan hüznü ve acıları paylaşmaktır.
- Kadere karşı yazı tura atmak, yazı da gelse, tura da gelse, kaderin kazanmasına razı olmak demekti.
- Hepimiz sosyal nezaketin kurbanı değil miydik? Felaketleri zarafetle karşılamaya kendimizi zorunlu hissetmiyor muyduk?
- Zahmet edip benim için karakterini değiştirme.
- Oysa ben çay tiryakisiyim. Öldüğüm zaman otopsimi yapacak adam içimi çizme derisi gibi kahverengine boyanmış bulacak.
Trevanian Alıntıları
- İkna kurslarında kendisine ezberletilen bir ilke vardı: Doğruyu yabana atmayın, iyi kullanıldığında çok etkili bir silahtır. Ama unutmayın ki silahlar çok kullanılırlarsa yalama olurlar.
- Genelleme ancak bireylere, kişilere uygulandığı zaman yanlış sonuçlar verir. Kalabalıkları tanımlarken her zaman gerçekçi bir yöntemdir.
- Artık mücadele etmekten, çıkmaz sokaklara sapıp ters yüzü geri dönmekten usanmıştı.
- Yüzeysel insanların yaraları kolay sağalır. Bir yastığa ne kadar yumruk atarsan at çürütemezsin.
- Oysa biz artık orta düzeydeki insanların çağında yaşıyoruz. Orta düzeydeki insan sıkıcı, renksiz, aptal gibi görünür. Fakat ölümsüz tekdüzeliğine devam eder. Hiç bıkmaz. Amipler her zaman kaplanlardan çok yaşar. Çünkü durmadan bölünür, yenilenirler. O ölümsüz tekdüzelikleriyle. Kalabalıklar zorbaların en sonuncusu olacaktır.
- Öğütler ancak öğüt verene yararlıdır. O da, vicdanındaki yükü hafiflettiği için.
- Ne de olsa rastlantı dediğiniz şey, kaderin bir numaralı silahıdır.
- Öğütler ancak öğüt verene yararlıdır. O da, vicdanındaki yükü hafiflettiği için.
- Hayatım alelacele çizilmiş ama vakit yetmediği için ayrıntıları doldurulamamış bir resme benziyor.
- Ben geleceği hep, yığınlar halinde ‘bugün’ olmayı bekleyen yarınlardan oluşmuş diye görürüm.
- İtiraf ruha iyi gelir, Montjean. Ruhu boşaltır, yeni gunahlar icin yer hazırlar.
- Kırk beş demek , gençlik umutlarinin, orta yaş başarılarıyla karşılaştırılıp tartıldığı zaman demektir.