Yazar | Zülfü Livaneli |
Doğum | 1946, Ilgın – Konya |
Meslek | Türk Müzisyen, Senarist, Politikacı, Yazar ve Yönetmen |
Zülfü Livaneli kimdir, Zülfü Livaneli’nin eserleri nelerdir, Zülfü Livaneli kaç yaşındadır, Zülfü Livaneli kaç yılında ve nerede doğmuştur, Zülfü Livaneli’nin hayat hikayesi ve Zülfü Livaneli hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz!
Zülfü Livaneli Kimdir?
Ömer Zülfü Livanelioğlu, 20 Haziran 1946’da Konya’nın Ilgın ilçesinde doğdu. Livanelioğlu ailesinin büyük dedesi Ömer Efendi, Artvin’in 93 Harbi sırasında Ermeniler ve Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Erzurum’a gelerek Ahmet Muhtar Paşa’nın ordusuna katıldı.
Ömer Efendi, Harput Redif Taburu’na şanlı rütbesiyle atanır. Daha sonra burada çıkan çatışmada şehit olur. Ömer Efendi’nin tek oğlu Zülfü, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sulh hakimi olarak görev yapmıştır. Soyadı Kanunu çıkarıldığında babasının geldiği Artvin / Yusufeli / Livane Sancağına atıfta bulunarak Livanelioğlu soyadını alır. Zülfü Efendi’nin oğullarından üçü de hakimdi. Zülfü Livaneli’nin babası ve en büyüğü Mustafa Sabri Livanelioğlu, Yargıtay Başkan Yardımcılığına kadar yükselmiştir.
Zaman zaman siyasi görüş ve inançları nedeniyle eleştirilen Livaneli, 1972’de İsveç’e yerleşti. İsveç’e yerleştiği ilk yıllarda bulaşık yıkama dahil çeşitli işlerde çalıştı. Livaneli’nin o yıllarda en büyük arzusu Türkan Şoray ile İsveç’te bir gün tanışma ve ardından davada suçlanan kişilerden Türkiye’ye musallat, gazeteci ya da şairle karşılaşmaktı.
Zülfü Livaneli’nin sinemaya ilgisi orijinal film müzikleri yapmakla başladı. Özgün yorumuyla uluslararası bir ün kazandı. Müzik kariyeri boyunca üç yüz şarkı, yaklaşık 30 film müziği, Londra Senfoni Orkestrası tarafından çalınan bir rapsodi ve bir bale için besteledi. Şarkıları Joan Baez, Maria del Mar Bonet, Udo Lindenberg, Maria Farandouri, Haris Alexiu, Kate Westbrook, Leman Sam gibi yerli ve yabancı sanatçılar tarafından seslendirilmiş ve yorumlanmıştır. Müzik yaptığı otuz film arasında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne layık görülen ünlü film “Yol” ve “Sürü” yer alıyor. İspanya, Amerika, İsveç, Almanya, Hollanda ve Fransa’da albümleri çıkan Livaneli, birçok ülkede yüzlerce konser verdi. Ünlü Yunan besteci Mikis Theodorakis ve şarkıcı Maria Farandouri ile ortak albümler hazırladı ve konserler verdi. Manos Hacidakis, Giora Feidman, Chilean IntiIlimani ve Angel Para ile çalıştı. Kalabalıklar tarafından izlenen besteleri ve konserleriyle büyük ilgi gördü. Yaklaşık otuz müzik albümü çıkarmıştır.
Zülfü Livaneli’nin Eserleri
- Kaplanın Sırtında
- Huzursuzluk
- Kardeşimin Hikayesi
- Elia ile Yolculuk
- Son Ada
- Son Ada’nın Çocukları
- Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm
- Balıkçı ve Oğlu
- Konstantiniyye Oteli
- Leyla’nın Evi
- Serenad
- Gölgeler
- Gökyüzü Herkesindir
- Şapka
- Rüzgârlar Hep Gençtir
- Edebiyat Mutluluktur
- Harem
- Sanat Uzun Hayat Kısa
- Sevdalım Hayat
- Gorbaçov la Devrim Üstüne Konuşmalar
- Mutluluk
- Livaneli Besteleri
- Engereğin Gözü
- Sosyalizm Öldü Mü?
- Diktatör ile Palyaço
- Türkiye Orta Zekalılar Cenneti
- Sis
- Dünya Değişirken
- Geçmişten Geleceğe Türküler
- Arafat’ta Bir Çocuk
Zülfü Livaneli’nin Ödülleri
- 1997 Balkan Edebiyat Ödülü
- 2001Yunus Nadi Roman Ödülü
- 2006Barnes & Noble Yeni Büyük Yazarları Keşif Ödülü
- 2009Orhan Kemal Roman Armağanı
- 2015Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü
- 2020Kartal Edebiyat Günleri Onur Ödülü
Zülfü Livaneli Sözleri
- Aşk dendiğinde küçülüyordu her şey. O zaman gerçek aşka ne ad verdiğimi sordu. ‘Karasevda’ dedim..
- Ama umudu var büyük insanlığın umutsuz yaşanmıyor.
- “Adın ne?” diye soruyorum. Marcus olduğunu öğreniyorum. Yeraltındaki ilk ölü arkadaşım Kostantiniyye Marcus. Şu anda bana, “Ölüm çok iyi bir şeydir!” diyen Marcus. Nedenini soruncada, “Çünkü korkudan kurtulursun.” diyen Marcus. “Çünkü ölü, ölümden korkmaz.”
- “Ya aşktan?”
- “İşte onu bilemiyorum; hiçbir duygu yok ama bazen babamın hala imparatoriçeye aşık dolğunuğu düşünmeden edemiyorum. Çünkü ona söz söyletmiyor.”
- Aşkın gözü kapalı uçurum kenarında yürümek olduğunu bilen biri aşık olur mu hiç?
Zülfü Livaneli Alıntıları
- Beni alıp tekrar karnına soksan bile koruyamazsın anne.
- Neredeyse ağlayacak hale geliyorum ama neyin ağlattığını bilmeden.
- İnsanlık ağacının kırılmış dalıyız.
- Bazı acıları ölüm bile unutturamıyor, bazı davranışlar ölümden sonra bile bağışlanmıyor.
- Dünya bir penceredir, her gelen baktı geçti.
- Sanki içimde derin bir hiçlik var.
- İnsan her acıya bir sorumlu bularak rahatlama yolunu seçmez mi zaten.
- Tüketen insanın üreten insandan daha değerli olduğu bu yanlış ve ahlaksız döneme tahammülüm kalmamıştı artık. Değişmiştim.
- Merhamet zulmün merhemi olamaz!
- Belki de her şeyini yitiren bir insanın son sığınağı insan onurudur.
- Haklı olanı güçlü kılamadığımız için güçlü olanı haklı kılıyoruz.
- Hiçbir iktidar masum değildir. Bütün iktidarlar öyle ya da böyle, birinin katilidir.
- Yanımda olmanı istiyorum diyemediğim için bu yağmur içimi ıslatıyor dediğimi nasıl anlamaz? Düpedüz, sarıl bana dedikten sonra, sarılmanın ne anlamı kalır!
- Bak, bu gözyaşların sözlerinden daha inandırıcı.
- Doğrudur; kitap okumak karın doyurmuyor. Ancak karnı tok, beyni boş adamlardan çektiğimiz kadar hiç kimseden çekmedik.
- Hem Müslüman, hem Yahudi, hem Katolik’tim. Yani insandım.
- Kıskanmayı bile unutmak. Onu mutlu eden herkesi ve her şeyi sevmek. O noktada sahiplenmek biter, saf aşk kalır.
- Biliyor musun? çoğu insanın ruhu bedeninden önce çürür.
- Sokakta birisi Sokrates’e hakaret etmiş, bir de tekme atmış. Sokrates hiç aldırmadan yürüyüp gitmiş. Durumu görenler niye bir tepki göstermediğini sormuşlar. O da: Bir eşek beni ısırsa onu dava mı etmeliyim sizce?’ demiş.
- Hayatın özü, büyük sırrı; olmazsa olmazı: Unutmak. Eğer unutmak diye bir şey olmasaydı, yaşam da olmazdı. İnsan, unutmadan hayatını sürdüremez.
- Doğrudur; kitap okumak karın doyurmuyor. Ancak karnı tok, beyni boş adamlardan çektiğimiz kadar hiç kimseden çekmedik.